DNA van 19 donorkinderen matcht met verwanten omstreden vruchtbaarheiddokter

Array

Het DNA van negentien donorkinderen matcht met de DNA van de biologische kinderen van dokter Karbaat. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag op basis van onderzoek dat is gedaan door het FIOM en CWZ. De donorkinderen zijn gisteren op de hoogte gebracht door het Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren. Het Fiom beheert een DNA-databank waar donorkinderen en donoren zich kunnen inschrijven op zoek naar een match met verwanten. Na de dood van de omstreden vruchtbaarheidsarts in april van dit jaar heeft zich een wettig kind van hem gemeld bij de databank. Op basis van dit DNA is er een DNA profiel gemaakt. En dat blijkt met 18 andere ingeschreven mensen te matchen.

Het DNA van deze zoon of dochter van Karbaat is vervolgens vergeleken met het DNA van de donorkinderen in de DNA-databank. In combinatie met het DNA materiaal van de moeders konden 18 matches worden bevestigd. Het aantal kan nog oplopen omdat veel donorkinderen die verwekt zijn via MC Bijdorp van dokter Karbaat nog niet staan ingeschreven bij de databank van het Fiom. Hierdoor heeft er met hun DNA-materiaal nog geen vergelijking plaats kunnen vinden. Dit kan in de toekomst, op basis van het DNA profiel dat van Jan Karbaat is gemaakt, worden gematcht met andere donorkinderen die verwantschap met dokter Karbaat willen laten onderzoeken

Dokter Karbaat werd er door donorkinderen en hun ouders al langer van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Zij spanden onlangs een rechtszaak aan om het DNA van de arts te kunnen vergelijken met hun eigen DNA. De uitspraak in deze rechtszaak is op vrijdag 2 juni 2017.

Radio EenVandaag, vanmiddag om 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen