Ziekenhuis Gelderse Vallei onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de IGZ is de bestuurbaarheid van het ziekenhuis in het geding vanwege een bestuurscrisis.

Goed bestuur is een voorwaarde voor goede zorg

Sinds begin september 2016 heeft de inspectie berichten ontvangen van de raad van bestuur, de raad van toezicht en later ook van het medisch-stafbestuur over de bestuurlijke verhoudingen binnen ZGV. Uit deze berichten bleek dat de samenwerking tussen de raad van bestuur en de medische staf niet goed verliep. Hierdoor is een bestuurscrisis ontstaan. Tijdens de bestuurscrisis heeft de medische staf niet aan alle overleggen in het ziekenhuis deelgenomen. Ook overleggen waar kwaliteit en veiligheid van de zorg op de agenda staan.

De IGZ heeft tijdens diverse gesprekken met de raad van bestuur, raad van toezicht en het medisch stafbestuur gesproken over de besturing van ZGV. De IGZ is van oordeel dat door deze bestuurscrisis de raad van bestuur niet voldoende verantwoordelijkheid kan nemen voor de kwaliteit en veiligheid van zorg en heeft moeten vaststellen dat het intern toezicht onvoldoende in staat is om voldoende invulling te geven aan de taken en functies. ZGV heeft diverse maatregelen genomen om de situatie te verbeteren maar volgens de IGZ nog onvoldoende om goede zorg te garanderen.

Hoe nu verder?

De IGZ beoordeelt tijdens de periode van verscherpt toezicht het plan van aanpak en voortgangsrapportages van ZGV. Dit doet de IGZ onder andere door het brengen van aangekondigde en onaangekondigde bezoeken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen