Dagelijks melden zich nu drie acute verkrachtingsslachtoffers

Array
Steeds meer slachtoffers geholpen in Centrum Seksueel Geweld op 15 locatie

Uit de jaarcijfers van het Centrum Seksueel Geweld blijkt dat steeds meer slachtoffers de weg vinden naar het expertisecentrum na verkrachting en aanranding. In de tweede helft van 2016 groeide het aantal geholpen slachtoffers met 30%.

Dagelijks melden zich nu gemiddeld drie slachtoffers die korter dan een week geleden zijn aangerand of verkracht bij één van de 15 locaties van het Centrum Seksueel Geweld. Dat is veel, maar tegelijkertijd nog slechts een topje van de ijsberg. Landelijk coördinator Iva Bicanic: “Uit cijfers van Rutgers* weten we dat het jaarlijkse aantal nieuwe slachtoffers van verkrachting vele malen hoger ligt. We schatten in dat wij een kleine 2% van hen hebben gezien. Het is belangrijk dat heel Nederland ons weet te vinden. Zo kunnen we slachtoffers in een vroeg stadium helpen. Hulp binnen zeven dagen verkleint de kans op medische en psychische problemen. Ook heeft de politie veel meer kans om bewijsmateriaal te vinden als er binnen een week sporenonderzoek wordt gedaan.”

Derde verkrachtingsslachtoffers

Ongeveer een derde van de verkrachtingsslachtoffers die zich in een Centrum Seksueel Geweld meldt, is minderjarig. Jongeren hebben een groter risico om seksueel geweld mee te maken dan andere leeftijdsgroepen. Bicanic: ”We zijn er inderdaad voor jongens en meisjes, maar ook voor mannen en vrouwen. Onthullen vraagt moed en kan het verschil maken voor de lichamelijke en psychische gezondheid.”

De verwachting is dat het aantal slachtoffers dat zich meldt de komende jaren blijft groeien, onder andere door grotere bekendheid te geven aan het bestaan van het Centrum Seksueel Geweld. Behalve acute slachtoffers, meldden zich in 2016 circa 1100 slachtoffers bij wie de aanranding of verkrachting langer dan een week geleden had plaats gevonden.

Over het Centrum Seksueel Geweld

In elk Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven. Een casemanager begeleidt het slachtoffer en coördineert de zorg.

Het eerste Centrum Seksueel Geweld is begin 2012 opgericht. Sindsdien zijn er steeds meer regionale samenwerkingsverbanden opgericht met financiering van het Fonds Slachtofferhulp, de (lagere) overheden en regionale samenwerkingspartners. Medio 2017 wordt nog een laatste locatie geopend, waarna de landelijke uitrol met 16 centra compleet is.

Ieder Centrum Seksueel Geweld is 24/7 geopend voor acute en specialistische zorg aan slachtoffers van aanranding of verkrachting en bereikbaar via 0800-0188 (gratis nummer) en www.centrumseksueelgeweld.nl.

 

* Seksuele gezondheid in Nederland 2011, Rutgers

 

Einde persbericht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen