FNV: Gezonde roosters, meer loon en minder regels in GGZ

FNV: Gezonde roosters, meer loon en minder regels in de geestelijke gezondheidszorg

De FNV en overige zorgbonden hebben op 24 mei een onderhandelaarsakkoord gesloten met GGZ Nederland voor de ruim 80.000 werknemers in de GGZ. Anja Dijkman, bestuurder FNV, is blij met het resultaat: ‘De werknemers gaan er ruim 4% op vooruit. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt over gezond roosteren en het aanpakken van de regel- en administratieve druk.’ De cao loopt van 1 maart 2017 tot 1 juli 2019.

Gezonde roosters

Door diverse ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) veranderen werktijden van medewerkers. Om te voorkomen dat werknemers veel belasting ervaren door zware diensten wordt een checklist ontwikkeld. Dijkman: ’Aan de hand van die checklist kunnen roosteraars en medewerkers hun rooster toetsen op aspecten van gezondheid en duurzaamheid. Hiermee voorkom je dat werknemers ziek worden van hun werktijden. De werkgeverswens om de toeslagen ingrijpend te verlagen, hebben we van tafel kunnen vegen.’

Koopkracht en onregelmatigheidstoeslag

De werknemers gaan er in totaal ruim 4% op vooruit. Ze krijgen een structurele loonsverhoging van 1,65% in 2017 en 1,88% in 2018. De eindejaarsuitkering komt daarmee op het niveau van een dertiende maand. Zowel in 2017 als in 2018 ontvangen werknemers eenmalig een uitkering van 0,25%. Ook is afgesproken dat de niet-uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren in de jaren 2013, 2014 en 2015 alsnog wordt gecompenseerd. Hierover liepen de afgelopen periode verschillende juridische claims.

Regel- en werkdruk

Regeldruk heeft een negatieve invloed op de werkdruk en ondermijnt het werkplezier. Dijkman: ‘Er wordt binnen de GGZ veel te veel tijd besteed aan administratieve taken. Per instelling wordt een plan van aanpak gemaakt om regel- en werkdruk te verlagen, zodat er meer tijd overblijft voor de zorgtaken.’

Opleidingen

Doordat de GGZ steeds meer veranderd, is er ook meer behoefte aan scholing bij de werknemers. Deze scholingsbehoefte gaat verder dan functiegerichte (bij)scholing. Het gaat over permanent leren gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers. In een meerjarig persoonlijk plan wordt de scholingsbehoefte geconcretiseerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen