Trumps budget rampzalig voor aidsbestrijding

President Trump beloofde de aidsbestrijding wereldwijd niet in gevaar te brengen, maar doet dat toch door fors te bezuinigen op de Amerikaanse bijdrage. Dat stelt hij voor in zijn nieuwe budget voor 2018, dat aan het Congres is gepresenteerd. Trump snijdt met bijna 18% in het Amerikaanse programma voor internationale aidsbestrijding en wil zich voortaan op slechts 12 van de 65 landen richten. In totaal gaat het om een bezuiniging van 1 miljard dollar. Met Amerikaans geld worden jaarlijks 11,5 miljoen mensen in de wereld voorzien van levensreddende medicijnen. 

Deze bezuinigingen zijn dramatisch, volgens directeur van Aidsfonds, Louise van Deth. “De plannen van Trump kunnen wereldwijd verwoestende gevolgen hebben. Deze bezuinigingen zijn een direct gevaar voor miljoenen mensenlevens. Zonder hiv-remmers zal een groot aantal mensen sterven aan de gevolgen van aids. Het Amerikaanse Congres kan en mag dit niet accepteren.

Aidsfonds roept op tot extra investeren

Amerika is de grootste donor in de internationale aidsbestrijding, verantwoordelijk voor een jaarlijks budget van $ 6,1 miljard. Het speciale Amerikaanse fonds voor internationale aidsbestrijding PEPFAR wordt met 470 miljoen dollar gekort en focust zich voortaan op 12 in plaats van 65 landen. Het fonds zal alleen nog gericht zijn op behandelen en niet meer op preventie. Daarnaast wordt de bijdrage aan het Global Fund voor het bestrijden van aids, tuberculose en malaria, verminderd met 225 miljoen dollar.

Van Deth: “Aids de wereld uit tegen 2030, dat is internationaal afgesproken. Daar kan Amerika zich, juist nu de aidsepidemie opnieuw in opmars is, niet aan onttrekken. Na al die jaren van inzet en investeringen moeten we de strijd tegen aids juist nu doorzetten. Daar hebben we iedereen bij nodig. Aidsfonds roept de andere grote donorlanden daarom op de kraan niet verder dicht te draaien. Ook Nederland zal zijn bijdrage moeten herzien. Ondertussen is er de absolute noodzaak om op zoek te gaan naar nieuwe en krachtige internationale investeerders.”

Global Gag Rule

Eerder deze week maakte Trump ook bekend dat alle buitenlandse organisaties, die geld van Amerika ontvangen voor gezondheidszorg, moeten verklaren dat zij geen abortus uitvoeren en er ook geen informatie over geven. De zogeheten Global Gag Rule geldt niet alleen voor organisaties die zich inzetten voor gezinsplanning en seksuele voorlichting, maar ook voor alle internationale ngo’s die in de gezondheidszorg actief zijn. Dat heeft directe desastreuze gevolgen voor de internationale hiv- en aidsbestrijding, omdat voorlichting over seksuele gezondheid hiervoor de basis vormt. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen en meisjes. Zij dreigen vooral het slachtoffer te worden van dit beleid.

Geen tijd te verliezen

Aids heeft sinds het begin van de epidemie al wereldwijd 35 miljoen mensenlevens geëist. Daar komen elk jaar nog steeds ruim 1 miljoen doden bij. Vooral onder jonge vrouwen en onder jongeren. Nog niet de helft van alle mensen met hiv in de wereld krijgt levensreddende medicijnen. Onnodig, want de kennis en middelen om de epidemie voorgoed te stoppen zijn er. De internationale inzet is er juist op gericht om het aantal mensen op behandeling drastisch te vergroten. Het komt er nu op aan om de strijd tegen aids in de hoogste versnelling te zetten en het aantal nieuwe hiv-infecties niet te laten stijgen. Alleen dan kan aids de wereld uit zijn in 2030.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen