Voorspellen is beter dan genezen

Array
Radboudumc start continue monitoring van vitale functies

Het dagelijks meten van de vitale functies (bloeddruk, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname) bij opgenomen patiënten is één van de taken van verpleegkundigen. Na een uitvoerige testperiode wordt komende maand gestart met het 24/7 continue meten van de vitale functies op de verpleegafdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde van het Radboudumc. Patiënten dragen gedurende de hele opname een klein apparaatje voor draadloze registratie van alle parameters. De winst van dit continue monitoren is vroeg signaleren van klinische achteruitgang en daar vroegtijdig op inspelen.

Doorgaans meten verpleegkundigen handmatig drie maal per dag 5 vitale functies bij alle opgenomen patiënten. Hiermee wordt vastgesteld dat er een stabiele situatie is bij de patiënt, of gesignaleerd dat er een achteruitgang is opgetreden, waarvoor  een behandeling moet worden gestart. Wanneer achteruitgang niet (op tijd) wordt herkend, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de patiënt zoals ongeplande opname op de intensive care (IC), verlengde opnameduur, reanimatie of zelfs overlijden.
In plaats van een aantal keren per dag meten, is het nu met nieuwe apparatuur mogelijk  om continue te monitoren. Dit gebeurt met een klein kastje aan de pols van patiënten. Een computerprogramma berekent doorlopend of er een veilige situatie is, of dat er moet worden gealarmeerd aan de verpleegkundige. Zo kan een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een opgenomen patiënt eerder worden gesignaleerd of voorspeld en kan behandeling eerder starten.

Minder ongeplande IC-opnames

Het afgelopen jaar werd de toepassing, de beleving en het gebruiksgemak van de nieuwe apparatuur getest onder 110 patiënten in het Radboudumc. Zowel patiënten als verpleegkundigen waren om uiteenlopende redenen positief. Patiënten voelden zich bijvoorbeeld veiliger; verpleegkundigen kregen meer tijd voor een gesprek met patiënt. Vanaf komende maand zal de continue monitoring worden uitgerold bij alle 60 patiënten op de verpleegafdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde van Radboudumc. ‘Onze verwachting is dat we met de continue monitoring veranderingen in de vitale functies eerder kunnen signaleren, waardoor we sneller kunnen handelen. Met als gevolg minder ongeplande IC- opnames, een betere prognose en sneller herstel en dus een verbetering van de zorg voor de patiënt,’ vermeldt dr. Bas Bredie, internist op de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc.

Dr. Bredie is samen met collega prof. dr. Harry van Goor, chirurg en hoogleraar chirurgieonderwijs op de afdeling Heelkunde van het Radboudumc, initiator van het onderzoek. ‘Het mobiele polskastje levert naast een veiligere situatie ook een schat aan informatie waarmee we het beloop van verschillende ziekteprocessen beter zullen gaan begrijpen. Verder zullen we leren welke parameters echt van belang zijn bij ziekte en achteruitgang. Zo is één van de hypothesen dat van alle vitale functies, het hartritme, de meest voorspellende factor is in hoe de conditie van een patiënt zich gaat ontwikkelen. Wij willen onder meer onderzoeken of dit echt zo is en bij welke patiëntengroep,’ voegt van Goor toe.

Innovatieve technieken

Het continue monitoren van vitale functies via draagbare draadloze apparatuur, gekoppeld aan voorspellende software is een voorbeeld van innovatieve zorg waarbij het ontwikkelen van nieuwe technieken bijdraagt aan een betere patiëntenzorg. ‘Uiteindelijk hopen we te komen tot een centrum voor monitoring op afstand,’ vervolgt Bredie. De resultaten van deze uitrol zullen naar verwachting eind 2017 worden geëvalueerd. De implicaties voor de directe patiëntenzorg worden daarmee verder duidelijk. De introductie van de nieuwe apparatuur en het testen ervan is tot stand gekomen in samenwerking met het Radboudumc REshape Center.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen