Parnassia Groep breekt een lans voor meer transparantie in de ggz

Parnassia Groep zorgt voor een doorbraak in de ‘black box’ van de ggz. Vanaf nu kunnen huisartsen vanuit hun eigen HIS met een speciaal ontwikkeld portaal direct inzage krijgen in de status van patiënten die bij Parnassia Groep in behandeling zijn. Hiermee is Parnassia Groep de eerste ggz-organisatie in Nederland die tegemoet komt aan de veel gehoorde wens van huisartsen om inzicht te krijgen in de status van hun patiënten.

Directe terugkoppeling aan huisarts

Met de ontwikkeling van het Parnassia Groep portaal is een belangrijke en innovatieve stap gezet naar een betere informatievoorziening over patiënten van de huisarts die bij een van de zorgmerken van Parnassia Groep in behandeling zijn. Met deze directe online link vanuit het HIS heeft de huisarts een compleet dossier van de status van behandeling van zijn patiënt.

Daarnaast kan de huisarts via het Parnassia Groep portaal zien wie de regiebehandelaar is van zijn patiënt en de contactgegevens. Dit biedt de huisarts de mogelijkheid om nadere informatie op te vragen rechtstreeks bij de betrokken behandelaar. Het Parnassia Groep portaal biedt daarmee transparantie met als doel samen met de huisarts de ggz zorg voor patiënten te verbeteren.

Barbara den Doelder, huisarts:

Barbara den Doelder, huisarts: ‘Het Parnassia Groep portaal bevordert de samenwerking tussen huisarts en ggz. Ik weet waar mijn patiënten zich bevinden binnen Parnassia Groep omdat ik direct vanuit het HIS  inzicht heb in de status van de patiënt en dat ik de behandelaar rechtstreeks kan bereiken.’

Parnassia Groep portaal

Het Parnassia Groep portaal  is een VIPLive applicatie en is verbonden met huisarts informatiesystemen (HISSEN) waarmee huisartsen dagelijks werken. Via deze VIPLive applicatie kunnen we op eenvoudige én veilige wijze informatie uitwisselen met huisartsen. Het Parnassia Groep portaal biedt de volgende services:

  • patiënt status: informatie over de status van de behandeling en de betrokken behandelaar;
  • consultatie: het aanvragen van collegiaal overleg en consultatie met een psychiater (vanaf juli 2017);
  • verwijs informatie: verwijzen en aanmelden van een patiënt;
  • praktijkinformatie: een totaaloverzicht van zijn eigen soort verwijzingen naar Parnassia Groep: Basis GGZ, Specialistische GGZ, ziektebeeld, demografische gegevens.

In de loop van het jaar breiden we de functionaliteiten van het Parnassia Groep portaal uit. De extra mogelijkheden gaan bestaan uit e-health (uitleg en aanvragen van e-health modules), preventie (overzicht  preventieworkshops, trainingen en aanvragen preventieaanbod voor de eigen huisartsenpraktijk) en farmacologische informatie.

Merkbaar betere patiëntenzorg

Momenteel zijn 100 huisartsen aangesloten op het Parnassia Groep portaal. We verwachten dat aan het einde van dit jaar 800 huisartsen toegang hebben. Het Parnassia Groep portaal is ontwikkeld in samenwerking met Calculus en kan voor alle huisartsenpraktijken beschikbaar worden gemaakt.

Marc Blom, raad van bestuur en psychiater: ‘We realiseren ons dat de ggz vaak wordt ervaren als een black-box. Met het Parnassia Groep portaal zijn we transparant over onze patiëntenzorg. Samen met de huisarts maken we de zorg merkbaar beter.’

Bron: Parnassia Groep

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen