Invloed dieet op veroudering beter te onderzoeken

0
649

Nieuwe gevoelige onderzoekstechnieken kunnen helpen om te bepalen wat het effect is van voedingsstoffen op veroudering. Dit opent mogelijkheden om het verouderingsproces beter in kaart te brengen. Onderzoekers van het Laboratorium voor Genetische Metabole Ziekten in het AMC hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports van Nature dat vorige week verscheen.

De manier waarop het lichaam omgaat met voedsel beïnvloedt de veroudering. Hoe ouder we worden, hoe minder efficiënt het lichaam voeding omzet in energie. “De verbranding van het voedsel loopt minder goed, er ontstaan andere stofwisselingsproducten, zoals aminozuren en vetten”, verduidelijkt dr. Riekelt Houtkooper van het AMC. “Dit proces draagt bij aan de ontwikkeling van ouderdomsziekten. Het precieze effect van dieet op veroudering is echter moeilijk te bestuderen. Vooral als we willen weten waarom een dieet bij de een wel werkt, en bij de ander niet.”

Veel basale informatie over veroudering wordt verkregen met onderzoek in laboratoriumwormen van ongeveer e?e?n millimeter groot. AMC-onderzoekers Arwen Gao en Iliana Chatzispyrou hebben een methode ontwikkeld waarmee ze beter in kaart kunnen brengen hoe wormen het voedsel verteren en welke stoffen daarbij ontstaan. Ze doen dat met een heel gevoelige moleculaire ‘weegschaal’ die de massa van de stofwisselingsproducten meet. Volgens de onderzoekers is het nu mogelijk om in een kleine groep wormen te meten hoe de zeshonderd stofwisselingsproducten ontstaan. Dat kon vroeger voor een beperkt aantal waarvoor veel meer wormen nodig waren.
De onderzoekers hebben de nieuwe onderzoekstechniek gebruikt en zien door veranderingen in het dieet andere stofwisselingsproducten ontstaan. Zo vonden zij dat oudere wormen relatief veel vet hebben en minder aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Door het dieet van de wormen aan te passen bleek de verhouding tussen vetten en aminozuren te veranderen. Dit opent een nieuwe weg voor onderzoek om het effect van voedingstoffen op gezondheid en levensduur snel in te schatten.
Dit AMC onderzoek is mogelijk gemaakt met een beurs van de European Research Council (ERC) en ZonMw.

Bron: AMC

Vorig artikelVeel nieuws op Lipoedeemdag
Volgend artikelIC-patiënten zijn beter af op IC-Light
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.