Kijksluiter: 1200 video’s nu ook in het Turks beschikbaar

0
536
Goed begrip essentieel voor goed geneesmiddelengebruik

Kijksluiter, de bijsluiter die iedereen begrijpt, is nu ook in het Turks beschikbaar. Pia Dijkstra, Tweede kamerlid van D66 ontsluit vanmiddag in ‘De beste apotheek van Nederland’, Apotheek Van der Laan in Rotterdam, de Turkse versie van Kijksluiter. Kijksluiter is een bibliotheek met ruim 1.200 korte animatievideo’s, die de belangrijkste informatie uit de officiële bijsluiter van een geneesmiddel in laagdrempelige spreektaal uitlegt aan de gebruiker. In navolging op het Turks zullen de animatievideo’s op korte termijn ook in het Engels en Arabisch beschikbaar zijn.

Jaarlijks wordt er 6 miljard euro uitgegeven aan geneesmiddelen. Naar schatting wordt zo’n 30-40% van de uitgegeven geneesmiddelen niet of niet goed gebruikt.1 Een directe verspilling van geld, maar veel belangrijker: dit leidt tot onnodige gezondheidsschade en beperking van gezondheidswinst. Door goed geneesmiddelengebruik kunnen honderden miljoenen in gezondheidszorgkosten en zelfs miljarden aan indirecte kosten worden bespaard.2-4 Goede geneesmiddelenvoorlichting is een belangrijke voorwaarde voor goed geneesmiddelengebruik. De bijsluiter is hiervoor het gestandaardiseerde en inhoudelijk geborgde medium.

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat 90% van de bevolking de bijsluiter raadpleegt en deze als meest betrouwbare bron wordt beschouwd. Echter de compleetheid van de bijsluiter gaat vaak ten koste van de begrijpelijkheid, en daarmee de bruikbaarheid voor de consument.5 Bovendien is 30% van de Nederlanders beperkt gezondheidsvaardig en voor hen is medische informatie in geschreven tekst vaak te ingewikkeld.

Kijksluiter probeert de bijsluiter voor iedereen laagdrempelig en begrijpelijk te maken. Voor 95% van de geneesmiddelen die voor het eerst worden voorgeschreven in de eerstelijn is een Kijksluiter beschikbaar. En nu dus ook in het Turks! Er wonen volgens CBS-gegevens in Nederland circa 400.000 mensen van Turkse afkomst. Tenminste 250.000 van hen gebruiken structureel geneesmiddelen.

De komende maanden zullen de initiatiefnemers van Kijksluiter verder werken aan hun ambitie om Kijksluiter voor iedereen geschikt te maken door:

  • Kijksluiter binnenkort ook in het Engels en Arabisch aan te bieden.
  • Kijksluiter in een eenvoudig te bedienen mobiele app beschikbaar te maken.
  • Door beelden of iconen toe te voegen, om de begrijpelijkheid voor laaggeletterden verder te vergroten.

Kijksluiter is beschikbaar in ruim 100 Service Apotheken en verschillende kleinere apotheekgroepen of zelfstandige apotheken. Zorganimaties heeft als doel om Kijksluiter via zoveel mogelijk wegen te ontsluiten, zodat op termijn vrijwel iedere Nederlander van Kijksluiter kan profiteren.

Bron: Kijksluiter

 

 

 

Over Zorganimaties

Zorganimaties streeft naar betere patiëntenvoorlichting voor iedereen. De animatievideo’s van Zorganimaties borgen een volledige en consistente informatieoverdracht en stimuleren interesse, kennis en begrip bij de patiënt. Met als gevolg een patiënt die beter gebruik maakt van de beschikbare zorg en zo bijdraagt aan doelmatigheid van de zorg. Meer informatie over Kijksluiter vindt u op www.zorganimaties.nl/kijksluiter.

Vorig artikelAlvleesklierkanker vaker toch te opereren na chemo #ASCO17
Volgend artikelCorporate organisaties moeten inzetten op bevlogenheid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.