Rijnstate in gelijk gesteld in rechtszaak over spermabank

Array

Rijnstate hoeft van de rechter geen nader onderzoek te doen of daaraan mee te werken in de rechtszaak over onze spermabank. In juni 2014 bleek dat bij 15 donoren van de spermabank van Rijnstate het geadviseerde aantal van maximaal 25 kinderen was overschreden. Onderzoek wees uit dat er bij de registratie van het aantal kinderen per donor niet goed en snel genoeg zichtbaar werd dat het maximum aantal kinderen was verwekt. Rijnstate heeft direct maatregelen getroffen en de registratie is nu – ook volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg – volledig op orde.
We hebben destijds ook contact gezocht met de betreffende donoren om hen te informeren over het overschrijden van het geadviseerde maximum en uit te leggen wat er was gebeurd. Er is ook contact gezocht met de vrouwen die van deze donoren nog sperma gereserveerd hadden. De donoren en ontvangende vrouwen gaven aan geen problemen te hebben met de overschrijding van het maximaal aantal nakomelingen, op één donor en ontvangende vrouw na. Deze zijn gezamenlijk een juridische procedure tegen Rijnstate gestart, waarin zij een uitvoerig onderzoek en schadevergoeding eisten. De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan en de verzoeken van de donor en vrouw afgewezen.

Wij zijn blij met de uitspraak van de rechter. Het door verzoekers geëiste onderzoek is ons inziens te omvangrijk en niet redelijk. Wij hebben in een eerder stadium al het mogelijke gedaan om de verzoekers zekerheid te verschaffen en de ongerustheid weg te nemen. Dat neemt niet weg dat wij, ondanks deze uitspraak, graag nogmaals met de verzoekers in gesprek gaan om te kijken of wij toch naar tevredenheid antwoord kunnen geven op hun resterende vragen.

Bron: Rijnstate

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen