Gemma Tielen stopt als hoofdinspecteur Inspectie Jeugdzorg

Array

Op 30 juni heeft Gemma Tielen haar laatste werkdag als hoofdinspecteur bij Inspectie Jeugdzorg (IJZ). Ze heeft dan 7 jaar als hoofdinspecteur gewerkt. Ze sluit haar carrière af na veertig jaar met veel plezier te hebben gewerkt in de zorgsector.

Tielen heeft op verschillende plekken en in verschillende functies bijgedragen aan belangrijke ontwikkelingen in de zorg, zoals beleidsontwikkeling en het toezicht op jeugdhulp. Als hoofdinspecteur IJZ was zij nauw betrokken bij de professionalisering van de jeugdsector, het leren van calamiteiten in de jeugdhulp en de specialistische jeugdhulp in de vorm van de jeugdzorg plus.

Ruimte maken

Het was altijd haar plan om na veertig jaar te stoppen met werken. En dat viel mooi samen met de fusie van de Inspectie Jeugdzorg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg op 1 oktober a.s. ,,Ik wil ook ruimte maken voor een nieuwe leider die het domein Jeugd gaat besturen bij de dan gefuseerde organisatie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd,’’ vertelt Tielen.

Jeugdzorg is volwassen geworden

Terugkijkend ziet ze dat er afgelopen jaren heel veel is geprofessionaliseerd. ,,De jeugdsector moest, vergeleken met de zorgsector, volwassen worden. We hebben nu een heel systeem ingericht, toetsingskaders gemaakt, om goed en eenduidig toezicht te kunnen houden. We hebben ons aangepast aan de ontwikkelingen in de sector, zoals de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. We hebben gezorgd dat ons toezicht adequaat, efficiënt en effectief is. Waar we komen, stellen we de dingen die niet goed gaan aan de kaak en daarna kijken we of het verbeterd is. Het is een sluitend geheel geworden. Dat doen we heel goed. We zijn zeker volwassen geworden.’’

Ook op gebied van de samenwerking met de vijf rijksinspecties is er veel veranderd. ,,Destijds werd er vooral onderzoeksmatig samengewerkt. We hebben dit doorontwikkeld naar Toezicht Sociaal Domein (TSD), met meerjaren visie en meerjarige programmering.’’

Stimulerend toezicht

Ondanks de professionalisering is het werk nog niet klaar, volgens Tielen. Ze gaat uit van ‘Persuing Perfection’: ,,Je blijft bezig. Niet omdat je ontevreden bent met hoe het gaat, maar je moet eraan blijven werken. Het kan altijd nog beter. We zijn al een eind gekomen, maar ik kan niet zeggen dat het klaar is. Want we staan nog steeds voor de uitdaging integrale jeugdhulp te bereiken. Daar moeten we nog veel meer achterheen. Door stimulerend toezicht willen we veel meer bereiken. Bijvoorbeeld bij preventie van suïcide, daar hebben veel instellingen nog geen beleid op. Via TSD is ook nog veel te halen op gebied van gezinnen met meervoudige problematiek. Er zijn maar een paar experimenten in het land die een aanpak hebben om het hele gezin te helpen. Er is nog een weg te gaan.’’

Zelf gaat ze na veertig jaar met veel plezier gewerkt te hebben, vanaf 1 juli genieten van haar vrije tijd.

Bron: IGZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen