Gynaecoloog hangt schorsing boven hoofd wegens grensoverschrijdend gedrag met zwangere patiënte

0
2896

Een gynaecoloog uit het Amphia Ziekenhuis in Breda hangt een schorsing boven het hoofd wegens wegens door grensoverschrijdend gedrag zowel tijdens als na de behandelrelatie met één van zijn, destijds, zwangere patiënte. Dat gebeurde tijdens zijn opleiding in het Radboudumc in Nijmegen in 2009. De gynaecoloog is in 2013 in het Amphia ziekenhuis gaan werken en sinds 2015 is het ziekenhuis op de hoogte van de kwestie. De Inspectie voor Gezondheidszorg wil nu dat de man wordt geschorst, zo meldt het ANP.

Vorig jaar onthulde de vrouw dat ze tijdens haar zwangerschap in 2009 regelmatig seks had met de arts. Vanwege een vruchtbaarheidsprobleem en een sterke kinderwens waren de vrouw en haar partner bij de gynaecoloog in behandeling. De vrouw raakte spontaan zwanger, maar was inmiddels ook verliefd geworden op de arts. Als vriendendienst maakte de gynaecoloog in het ziekenhuis echo’s, zonder dat daarvoor een medische noodzaak was. Ook hadden de man en vrouw seks in de behandelkamer.

Toen de behandelrelatie beëindigd was zocht de vrouw weer contact met de gynaecoloog. Ze was toen nog zwanger. Toch werden door beide weer “afspraakjes” gemaakt. De inspectie zei bij het regionaal tuchtcollege in Eindhoven dat de arts in de fout is gegaan en de verleiding had moeten weerstaan. De gynaecoloog verklaarde dat hij was gezwicht voor het emotionele verhaal van de vrouw en haar avances.

Na de opleiding is de gynaecoloog in 2013 in het Amphia Ziekenhuis in Breda gaan werken. In 2015 kwam het verhaal bij het Amphia Ziekenhuis aan het licht. De Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis geeft daarop de volgende verklaring:

“Wat gebeurd is keuren wij als Raad van Bestuur, het bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf-Amphia en Vakgroep Gynaecologie/Verloskunde niet goed: het is immers niet geoorloofd dat een arts een andere relatie dan een behandelrelatie heeft met een patiënt. Patiënten moeten er altijd van op aan kunnen dat een medisch specialist zich houdt aan de regels voor veilige en verantwoorde zorg. Zo staat het ook in de KNMG richtlijnen. In tegenstelling tot hetgeen in de media wordt gesuggereerd, steunen wij als besturen en vakgroep niet wat hij heeft gedaan. Wij steunen hem wel mentaal in het proces dat hij nu doormaakt.

De situatie speelde in 2009 bij een andere werkgever. Bij ons is de gynaecoloog sinds 2013 in dienst en als collega vakkundig en gewaardeerd. Sinds eind 2015 is de klacht bij ons bekend en zijn er diverse intensieve gesprekken met betrokken medisch specialist gevoerd. Wij wachten de uitspraak van het tuchtcollege af en doen tot die tijd geen mededelingen over de ontstane situatie”.