Ontwikkeling smartwatch app ZGT en UT uitgeroepen tot Beste Diabetesidee 2017

Array

De Diameter is gekozen tot Het Beste Diabetesidee van 2017. Onderzoekspartners ZiekenhuisGroep Twente (ZGT) en Universiteit Twente (UT) hebben de prijs 15 juni 2017 in ontvangst genomen.

Zelfregie voor diabetespatiënten

ZGT en UT hebben de handen ineen geslagen bij ontwikkeling van “de Diameter.” Deze app helpt patiënten met diabetes type 2 de bloedglucose op peil te houden door gezond te leven. De app biedt de diabetespatiënt zelfregie en helpt om motivatie vast te houden. Zo worden patiënten actief gecoacht bij regulering van hun bloedsuikerspiegel, mogelijk met minder medicatie. Meetresultaten kunnen gedeeld worden met het diabetesbehandelteam, waardoor het ziekenhuisspreekuur optimaal benut wordt.

De Diameter meet lichaamsbeweging, suikerwaarden en registreert dieetgegevens. Deze waarden worden door een computermodel continue geanalyseerd en vertaald naar adviezen. Het model houdt rekening met persoonlijke voorkeuren en maakt gebruik van zogenaamde “motivatietheorieën”. Adviezen zijn dan ook afgestemd op de patiënt. Het toegenomen inzicht en ervaring met de Diameter dient bij te dragen aan een verantwoorde, gezonde leefstijl.

Diabetes Fonds

Het Beste Diabetesidee is een subsidie, die toegekend is door het Diabetes Fonds om het leven van mensen met diabetes prettiger te maken. De toegekende bijdrage (€50.000,-) geeft een impuls aan doorontwikkeling van De Diameter. Zo werkt de UT aan het model dat voedings- en bewegingseffecten op glucoseregulatie voorspelt. ZGT is gestart met ontwikkeling van een dieetmodule, die het voorspellingsmodel zal verrijken.

De verwachting is dat in 2018 een prototype van de Diameter gebruikt kan worden.

Bron: ZGT

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen