Diversiteitindiabetes.nl ondersteunt dialoog met niet-westerse en laaggeletterde patiënten

Diversiteitindiabetes.nl ondersteunt zorgverleners om dialoog met niet-westerse en laaggeletterde patiënten in de spreekkamer te stimuleren
Lancering diversiteitindiabetes.nl

Website ondersteunt zorgverleners om dialoog met niet-westerse en laaggeletterde patiënten in de spreekkamer te stimuleren—-De Nederlandse diabeteszorg staat internationaal hoog aangeschreven. In de Euro Diabetes Index 2014 staat ons land op de tweede plaats. Probleem is wel dat deze hoogwaardige zorg niet alle groepen in de samenleving bereikt. Met name de niet westerse-migranten en laaggeletterden. Elke zorgverlener kent die vertwijfeling: “Hebben we elkaar begrepen? Als dat maar goed gaat!” De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) wil zorg en ondersteuning op maat realiseren voor alle mensen met (een hoog risico op) diabetes én hun behandelaars. De onlangs gelanceerde website

www.diversiteitindiabetes.nl biedt zorgverleners in de 1e en 2e lijn handvatten om in de spreekkamer te gebruiken voor de behandeling van en advisering aan diabetespatiënten van niet westerse-afkomst en laaggeletterden. Immers, zorg op maat begint met een goed gesprek!

De eerste reacties van zorgverleners zijn positief:

  • “Oogt goed. Lekker overzichtelijk. Snelle en heldere knoppen aan de bovenzijde pagina. Ideaal voor de drukke zorgverlener : )”
  • “Het is erg simpel om doelgerichte info te vinden en ook de searchbar is top! Ik vind het een verademing dat van tevoren te zien is wat voor type informatie het is, zoals film of tekst”
  • “Ik vind het een duidelijke opzet met een zeer werkbaar hoofdmenu met diverse subkeuzes.
  • De kleuren maken het helder en duidelijk om in te werken.”

Uit een inventarisatie van de NDF blijkt dat zorgverleners grote behoefte hebben aan bundeling van – bij voorkeur eenvoudig betrouwbaar ondersteuningsmateriaal voor deze kwetsbare doelgroepen, met veel plaatjes en in meerdere talen.

De NDF wil voorzien in deze behoefte: de praktische website heeft een heldere structuur en een verrassend rijk aanbod van informatie en materialen waar zorgverleners direct hun voordeel mee kunnen doen.

Diversiteitindiabetes.nl kent zes categorieën:

  1. Meepraten en beslissen,
  2. Medische voorlichting,
  3. Zelfmanagement,
  4. Migranten en laaggeletterden,
  5. Leefstijl,
  6. Relevante organisaties.

Binnen de categorieën is de informatie onderverdeeld in o.a. de secties Materialen voor in de spreekkamer en Achtergrondinformatie. De informatie is verzameld en inhoudelijk beoordeeld met en door het diabetesveld waaronder praktijkondersteuners, internisten, huisartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten. Ook de Jan van Ooijenstichting – experts op het gebied van lage gezondheidsvaardigheden – is bij de totstandkoming van de site betrokken. Novo Nordisk financiert deze website.

Grondige update PratenPlaten!

Speciaal  voor deze website is een succesnummer uit het verleden geactualiseerd: de map ‘PratenPlaten over diabetes’. De map bevat visueel materiaal voor voorlichting aan migranten en laaggeletterde patiënten met diabetes, met teksten geschreven in eenvoudig Nederlands. Samen met zorgverleners werd de map zorgvuldig doorgenomen, nieuwe inzichten toegevoegd en de structuur verduidelijkt. Het materiaal, ooit in print, wordt nu digitaal aangeboden, geïntegreerd binnen de verschillende rubrieken. En als één, makkelijk te printen PDF.

De actualisatie is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.“Ontzettend leuk en bruikbaar van opzet. Zeker ook handig voor Nederlandse mensen met taalachterstand” en “Het ziet er geweldig uit!” aldus een POH-er en diëtist uit Amsterdam in hun eerste reactie.

Over diabetes en diversiteit bij de NDF


Vanuit haar ambitie om de best mogelijke kwaliteit van zorg en leven voor mensen met (pre-)diabetes te realiseren, heeft de NDF het thema ‘Diabetes en diversiteit’ benoemd als een programmalijn in haar meerjarenbeleidsplan. De Jan van Ooijenstichting is hierbij een vaste samenwerkingspartner. Met de programmalijn focust de NDF op de ondersteuning van mensen met diabetes met een kwetsbare positie in de samenleving. Zij vallen vaak tussen wal en schip omdat de huidige zorg en het hieraan gerelateerde ondersteuningsaanbod veelal gericht is op de blanke, redelijk tot goed opgeleide, volwassen Nederlander. Echter, wanneer wordt gekeken naar de cijfers over diabetes type 2 kan gesteld worden dat deze aandoening bovengemiddeld voorkomt bij mensen met een lage sociaal economische status, ouderen en mensen van een niet westerse-afkomst.

Ook bij kinderen neemt diabetes type 2 toe. Bij deze groepen speelt daarnaast laaggeletterdheid een aanzienlijke rol, mensen begrijpen de aan hen verstrekte informatie onvoldoende waardoor zij deze niet adequaat kunnen verwerken en/of toepassen. Wat een direct negatief effect heeft op het succes van de behandeling en ondersteuning. De NDF ontwikkelt ondersteuningsaanbod op maat om hierin verandering te brengen, zowel voor de behandelaar als voor de (potentiële) patiënt met diabetes. De website diversiteitindiabetes.nl en PratenPlaten zijn hiervan voorbeelden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen