Betere opsporing en behandeling complicatie sikkelcelziekte

Array

Schimmel heeft een veelbelovende klinische biomarker ontdekt die de opsporing van patiënten met het risico op complicaties van sikkelcelziekte mogelijk kan verbeteren. Daarnaast heeft ze waarschijnlijk een nieuwe speler gevonden in de complexe ontstaanswijze van crisen, de frequente pijnaanvallen waaronder sikkelcelpatiënten lijden. Ook vond ze een mogelijk therapeutisch aanknopingspunt voor patiënten met een crise. Sikkelcelziekte is een aangeboren ziekte waarbij het hemoglobine-eiwit in de rode bloedcellen is aangedaan. De aangetaste rode bloedcellen worden versneld afgebroken in de bloedbaan. Patiënten met sikkelcelziekte lijden aan chronische bloedarmoede, frequente pijnaanvallen (crisen), orgaanschade en vervroegde sterfte.

Met behulp van biomarkers kunnen patiënten met risico op complicaties van de ziekte vroegtijdig opgespoord en eventueel behandeld worden. Op dit moment zijn er geen goede biomarkers beschikbaar. In twee klinische studies zag Schimmel dat de hoogte van de nucleosoomwaarden in het bloed van patiënten met sikkelcelziekte mogelijk goed kan voorspellen welke patiënten met een crise risico lopen op een ernstige long-complicatie, acute chest syndroom.

In een experimentele patiëntenstudie ontdekte zij dat ijzerbindende middelen een potentieel therapeutisch middel zijn voor patiënten met sikkelcelziekte in crise.

Marein Schimmel: ‘Sickle cell disease. Pathogenesis and biomarkers’

Promotores: prof. dr. D.P.M. Brandjes en prof. dr. M.H.J. Van Oers
Co-promotores: dr. B.J. Biemond en prof. dr. S.S. Zeerleder
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen