ZGT in financieel zwaar weer

Array
ZGT op weg naar een financieel gezonde toekomst. Nu in financieel zwaar weer

ZGT voorziet voor het eerst sinds jaren een negatief resultaat in 2017 door een toenemende- en complexere zorgvraag, gecombineerd met druk op de opbrengsten. Een financieel gezonde organisatie is een randvoorwaarde om de, door ZGT in de meerjarenvisie ZGT2020, gestelde ambities en doelen te realiseren. Er is een structurele resultaatsverbetering noodzakelijk van 10 a 15 miljoen euro. In de komende maanden wordt hiertoe een pakket van maatregelen samengesteld.

Het ziekenhuis werkt hierbij nauw samen met de Coöperatie Medisch Specialisten (CMS) ZGT. Ook wordt er maximaal afstemming gezocht met belangrijke strategische partners zoals de zorgverzekeraars en andere zorgaanbieders in de regio. Hiermee kunnen we verzekeren dat patiënten gebruik kunnen blijven maken van het brede medisch specialistische zorgaanbod in ZGT. Het uitgangspunt is behoud van kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid ervan.

Op kwaliteit gerichte waardegedreven zorg

De ziekenhuissector, en ZGT in het bijzonder, heeft te maken met een toenemende- en complexere zorgvraag. Tevens is er sprake van stijgende kosten in de gezondheidszorg wat ertoe heeft geleid dat tarieven steeds verder onder druk zijn komen te staan. Branche breed wordt van zorginstellingen gevraagd meer te leveren tegen dezelfde- of dalende tarieven. Daarnaast legt de toename van het gebruik van dure medicijnen een druk op de begroting van het ziekenhuis.

De huidige kostenstructuur van het ziekenhuis is hierop nog niet aangepast. Voorzitter Raad van Bestuur, Ton Ruikes: “ZGT beoogt de zorgkosten te beheersen, zonder dat de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg wordt aangetast. In dat kader gaat ZGT samen met partners het beleid herijken. Uitgangspunt is waarde- in plaats van volume gedreven zorg te leveren, conform de maatschappelijke ontwikkelingen in het Nederlandse zorglandschap. Dit moet leiden tot het leveren van op kwaliteit gerichte zinnige zorg voor elke patiënt, zo doelmatig mogelijk.”

Maatregelen

Op korte termijn worden maatregelen voorbereid die direct tot lagere uitgaven leiden of extra opbrengsten genereren. Niet direct noodzakelijke investeringen zullen worden uitgesteld. Een programma, dat zich richt op zowel directe korte termijn als structurele maatregelen, wordt gestart. Zo zullen we keuzes in ons zorgpakket maken en kritisch kijken welke zorg we op welke locatie aanbieden. Ook wordt de samenwerking gezocht met andere zorgaanbieders, zodat zorg zo doelmatig mogelijk wordt aangeboden. Daarnaast worden interne processen geoptimaliseerd en wordt een slagvaardige organisatie ingericht. Het totaal aan maatregelen zal naar verwachting mogelijk ook resulteren in een reductie van het aantal arbeidsplaatsen.

Transparantie

Wij hechten veel waarde aan transparantie. Zo zijn de Raad van Toezicht, medisch specialisten, medewerkers, vrijwilligers, Zorgadviesraad, Ondernemingsraad en Cliëntenraad van ZGT geïnformeerd over de huidige situatie. Nieuwe ontwikkelingen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd. Naar verwachting is er in oktober meer duidelijkheid over de te nemen maatregelen.

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen