UMCG Handbike Team doet voor vijfde keer mee aan Handbike Battle in Oostenrijk

Array

Zes handbikers van het UMCG Handbike Team doen donderdag 22 juni mee aan de Handbike Battle in het Kaunertal in Oostenrijk. De deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking zoals een dwarslaesie of amputatie en hebben gerevalideerd in het UMCG Centrum voor Revalidatie. Op armkracht gaan zij de Kaunertalergletscher op, een tocht van 20 km met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Een enorme uitdaging en persoonlijke overwinning.

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam vijf jaar geleden het initiatief dit evenement te organiseren. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de Handbike Battle fysiek vooruit en krijgen zij een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. Vanuit die gedachte vond in 2012 de eerste Handbike Battle plaats en dit jaar alweer de vijfde.

Buddy

Elke biker heeft een persoonlijke buddy. De meeste buddies zijn zorgprofessionals van het UMCG Centrum voor Revalidatie. Daarnaast reizen een verpleegkundige en physisian assistant van het centrum mee voor verpleegkundige en medische ondersteuning. Teams van 12 revalidatiecentra in Nederland strijden tegen elkaar, daarnaast doet ook een aantal individuele renners mee. Bij elkaar zijn er ruim 100 deelnemers.

Handbike gestolen

Karien van Wieren is een van de leden van het UMCG Handbike Team. Haar deelname aan de battle stond een maand gelden op losse schroeven omdat haar handbike was gestolen. Dankzij berichten op sociale media en snelle acties van haar buddy, leveranciers en gemeente, kreeg Karien op tijd een nieuwe handbike. Ze doet dus mee en gaat de battle met vertrouwen tegemoet.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de Handbike Battle is wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject dat grotendeels gefinancierd wordt door het Revalidatiefonds, UMCG Centrum voor Revalidatie en Heliomare Revalidatie. De beoogde titel van haar proefschrift is HandbikeBattle: bergen overwinnen, grenzen verleggen.

Meer over de Handbike Battle

Op www.handbikebattle.nl staat meer informatie over de battle en de livestream op donderdag.

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen