NFU presenteert Koersboek dedicated schakeljaar in de medische opleiding

Array

“Er is sprake van veel dynamiek in de opleiding van toekomstige dokters in Nederland. De universitair medische centra hebben mede dankzij het project Dedicated Schakeljaar in samenspel met hun onderwijs- en opleidingsregio’s heel wat in gang gezet. Dit Koersboek markeert de afsluiting van het project. Maar de arbeidsmarkt en eisen die de toekomstige gezondheidszorg zal stellen aan artsen, maken dat we niet op onze lauweren kunnen rusten.“ Met die woorden overhandigde NFU-voorzitter prof. dr. Ernst Kuipers het eerste exemplaar van het Koersboek aan drs. Katja Mur, directeur Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) van het ministerie van VWS.

Het Koersboek werd gepresenteerd tijdens de invitational conference ‘Dedicated schakeljaar: racebaan of loopbaan?’ die op 22 juni 2017 plaatsvond. Tijdens deze conferentie werden de resultaten van het NFU-project Dedicated Schakeljaar en het gelijknamige Koersboek gepresenteerd en besproken in lezingen en workshops. Het Koersboek laat zien hoe in de acht umc’s – langs verschillende routes en met een uiteenlopend profiel – is gewerkt aan een individuele invulling van het derde jaar van de masteropleiding.

Dialoog

De dialoog tussen de basisopleiding en de vervolgopleidingen is versterkt en ook wat betreft verkorting van de opleidingsduur, het andere doel van het project, liggen de umc’s ‘op koers’. Naast interviews met betrokkenen uit de umc’s over de vormgeving en realisering van het dedicated schakeljaar, is in het Koersboek ook te lezen hoe studenten geneeskunde hun dedicated schakeljaar hebben ervaren. Uiteraard werpt het Koersboek ook een blik naar de toekomst. Daarbij worden actuele thema’s aan de orde gesteld die de aandacht vragen van iedereen die zich bezighoudt met de artsopleiding en de vervolgopleidingen.

“Het is van belang de betekenis van dit Koersboek samen met de visie op de medisch specialist 2025 en de adviezen van het rapport Kerverzee te vertalen naar het wat en hoe in de basis- en vervolgopleidingen. De uitdaging daarbij is steeds aan te blijven sluiten bij innovaties, die elkaar steeds sneller opvolgen”, aldus Katja Mur.

Lees hier het Koersboek Dedicated schakeljaar.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen