Acht universitair medische centra zetten in op inkoopsamenwerking

Array

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft de ambitie om de komende drie jaar het percentage dat door de acht umc’s samen wordt ingekocht te verhogen. Momenteel kopen de umc’s 3 procent van de € 2 miljard die jaarlijks wordt ingekocht (exclusief geneesmiddelen) samen in. Doel is dat dit over drie jaar is gestegen naar 30 procent, waarmee de umc’s een significante bijdrage willen leveren aan het betaalbaar houden van de zorg.

Om dit mogelijk te maken zijn de acht umc’s lid geworden van de Duitse inkooporganisatie GDEKK en zijn er diverse pilots met gezamenlijke inkoop gedraaid. Als volgende stap is een stuurgroep geformeerd met daarin leden van de Raad van Bestuur en inkoopmanagers uit de umc’s. Bovendien wordt een Programma Management Organisatie ingericht bij het NFU-bureau. Gerwin Meijer is benoemd tot programmamanager NFU-inkoopsamenwerking.

Hogere kwaliteit, lagere kosten

Afgelopen jaar zijn de eerste projecten op het vlak van gezamenlijke inkoop succesvol afgerond. In samenwerking met gebruikers en leveranciers zijn onder meer producten voor thuisbeademing en postbezorging ingekocht. Resultaten werden behaald op het vlak van (zorg) kwaliteit, standaardisatie, gedigitaliseerde managementinformatie, structurele onderlinge samenwerking, kostenreductie en het betaalbaar houden van de zorg in het algemeen.
De inkoopsamenwerking zal breed inzetten; van inkoop op het gebied van facilitaire pakketten tot ICT pakketten en medische hulpmiddelen.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen