Tandarts vult niet alle gaatjes

Array
ICT-dienstverlener voert IT-security check uit bij tandartspraktijken in het hele land

Uit een onderzoek van ICT-dienstverlener Qfast blijkt dat de IT-omgevingen bij veel tandartspraktijken vol gaten zitten. Tijdens de frequent uitgevoerde IT security checks komt naar voren dat ofwel tandartsen zelf hun IT-voorzieningen inrichten en onderhouden, ofwel deze werkzaamheden uitbesteden aan partijen in de vrienden- of familiekring.  En daar waar wel bedrijven werden ingehuurd, bleken die externe IT-partners de ICT-omgeving dusdanig complex te hebben ingericht, dat zelfs zij het totaalplaatje niet meer overzien. Dat maakt het inregelen van de veiligheidsmaatregelen moeizaam en zorgt voor gaten in een netwerk. Ook zijn er IT-partijen die het veiligheidsniveau te laag hebben ingericht omdat ze simpelweg geen ervaring hebben met het leveren en onderhouden van een volwaardig bedrijfsnetwerk. Vele tandartspraktijken zijn hun IT-expert dan eigenlijk al jaren ontgroeid. Zo goed als dat tandartsen bezig zijn met een goede verzorging van hun praktijk en het gebit van de cliënten, zo verwaarloosd hebben ze hun IT-omgeving.  De risico’s voor de bedrijfsvoering als gevolg van cyberaanvallen en/of datalekken zijn groot.

Uit de IT-checklists en rapporten is een lijst samengesteld met de grootste tekortkomingen.

Tekortkomingen Top 10:
  1. Windows OS update. 90% heeft dit niet op orde.
  2. Antivirus. 85% heeft dit niet op orde.
  3. Remote / Thuiswerken. 76% heeft dit niet op orde.
  4. Back-up. 71% heeft dit niet op orde.
  5. WiFi. 70% heeft dit niet op orde.
  6. Verontreinigde disks. 69% heeft dit niet op orde.
  7. Verouderde applicatie software. 63% heeft dit niet op orde.
  8. Toegangscontrole. 59% heeft dit niet op orde.
  9. Niet gebruikte/relevante/onveilige software. 58% heeft dit niet op orde.
  10. Fysieke systemen. 45% heeft dit niet op orde.
Gevolgen

De meest voor de hand liggende gevolg heeft betrekking op de meldplicht datalek. Na de introductie van 1 januari 2016 is men zich nog steeds onvoldoende bewust dat de aanwezigheid van een oude Windows server 2003 in het bedrijfsnetwerk van een tandartspraktijk direct gemeld moet worden aan de autoriteit persoonsgegevens.
Omdat je niet weet of  een digitale inbreker op visite is geweest en alleen heeft gekeken of alleen nog maar is langs geweest en de server heeft gevlagd om deze later nog eens te bezoeken, is het noodzakelijk een melding te doen aan het loket van het AP en soms ook aan de patiënten. De melding geldt overigens niet alleen voor verouderde systemen maar ook voor nieuwere systemen waarbij o.a. updates zijn uitgeschakeld, of standaard niet automatisch worden doorgevoerd.

Een ander gevolg is het verhoogde risico van ransomware.  Diverse praktijken hebben de gevolgen van die van vorm van malware helaas aan den lijve ondervonden.

 

Bron: Qfast

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen