NVDV campagne: Omarm psoriasis #OmarmPsoriasis

0
1510

‘Omarm psoriasis’. Dat is het thema van een campagne, op initiatief van onder meer de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).Leven met psoriasis is niet eenvoudig. Je krijgt rode plekken en schilfers, die jeuken en pijn doen. En het gaat nooit over. Maar het allerpijnlijkst is vaak de schaamte.

Omarm psoriasis op 29 oktober Wereld Psoriasis Dag.

Iedereen heeft aanraking nodig. Ook mensen met psoriasis. Geef ze daarom een extra knuffel op 29 oktober en/of kom naar het Gerard Douplein in Amsterdam voor een bijzonder leuk omarm-evenement.

Nederland telt ruim een half miljoen mensen met psoriasis, een huidziekte waarbij pijnlijke, jeukende en branderige plekken op de huid verschijnen. De campagne moet meer begrip kweken voor deze aandoening. Zangeres Do schrijft speciaal voor de campagne een nieuw nummer, geïnspireerd op het bijzondere verhaal van Mara Haverkort, die psoriasis heeft. Dat lied wordt uitgebracht op 29 oktober. Dan is het namelijk Wereld Psoriasis Dag.

Serieuze huidaandoening

Maar wat heeft een stevige knuffel daarmee te maken? Alles. Mensen met psoriasis ondervinden vaak problemen in het sociale verkeer. Psoriasis is een serieuze huidaandoening, maar niet iets om je voor te schamen. En het is ook geen reden om mensen die er last van hebben niet aan te raken, want het is niet besmettelijk.

Toch zijn dat wel dingen die in de praktijk gebeuren. Do en Mara roepen mensen op om psoriasis symbolisch te omarmen, door op de Facebookpagina Wereld Psoriasis Dag een filmpje te uploaden van een omhelzing met bijvoorbeeld een vriend, buurvrouw, opa, collega of wildvreemde. Deze video’s maken kans om dit najaar te verschijnen in de videoclip van Do.
#OmarmPsoriasis.

Filmpjes op Facebook

Bron: NVDV via VIG