De hart-brein-connectie in de bloedstroom naar de hersenen

Array

Anne-Sophie Bronzwaer: ‘Maintaining cerebral blood flow’.
Bronzwaer heeft ontdekt dat de hersenbloedstroom gevoeliger is voor veranderingen in het hartminuutvolume naarmate mensen ouder worden. Dat betekent dat een vermindering van het hartminuutvolume leidt tot een vermindering van de hersenbloedstroom. De interne regelmechanismen van de hersenbloedstroom kunnen dit niet oplossen. Aangezien juist bij ouderen hart- en vaatziekten voorkomen, is dit een belangrijke bevinding.
De bloedtoevoer naar de hersenen hoeft maar een paar seconden te worden onderbroken en iemand raakt al buiten bewustzijn. Het is dus heel belangrijk dat de bloedstroom naar de hersenen zo constant mogelijk wordt gehouden.

Functionele link

De promovenda vond aan de hand van eerdere studies en resultaten uit haar eigen onderzoek sterke aanwijzingen voor een functionele link tussen de werking van het hart en de grote vaten aan de ene kant, en de hersenbloedstroom en het cognitief functioneren aan de andere kant. Ze stelt dat cognitieve problemen wellicht voorkomen of verbeterd kunnen worden door de bloedtoevoer naar de hersenen te optimaliseren via verbetering van het cardiovasculaire systeem. Een multidisciplinaire aanpak van verschillende disciplines (denk hierbij aan neurologen en cardiologen, maar ook de afdeling radiologie) is hierbij noodzakelijk. Promotores: prof. dr. M.J.A.P. Daemen en prof. dr. J.J. van Lieshout Co-promotor: dr. ir. M.J.P. van Osch Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen