Vier onderzoekers Radboudumc gaan grensverleggende ideeën testen

Array

Een genetische spelfout blokkeren, een ontspoorde afweer bijsturen, dengue met een griepmedicijn behandelen en nierstenen voorkomen. Het zijn vier gewaagde onderzoeksideeën die kunnen mislukken, maar bij succes zullen zorgen voor doorbraken in het onderzoek. Met vier van de twaalf door ZonMW toegekende projecten kan het Radboudumc weer enkele intrigerende projecten gaan uitvoeren.

Het Off-Road programma van ZonMw is bedoeld om jonge (bio)medische, gezondheids- of technische onderzoekers uit te dagen om nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken in medisch en/of gezondheidsonderzoek te creëren. De focus ligt op het ontwikkelen van een innovatief idee tot een proof of concept. ZonMw verwacht dat enkele van deze experimentele onderzoeken zullen resulteren in baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers van het Radboudumc waren ook vorig jaar succesvol. Dit jaar hebben Erik de Vrieze, Rogier Thurlings, Quirijn de Mast en Jenny van der Wijst een Off-Road subsidie binnengehaald voor hun onderzoeksvoorstellen.

Off-Road programma van ZonMw

Doel van dit programma is om jonge (bio)medische, gezondheids- of technische onderzoekers uit te dagen om nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken in medisch en/of gezondheidsonderzoek te bewerkstellingen. De focus ligt op het ontwikkelen van een innovatief idee tot een proof of concept. Dit betekent dat, terwijl het idee of concept een lange termijn karakter heeft, het project gericht is op het testen van de hypothese achter het concept/idee. We verwachten dat enkele van deze experimentele onderzoeken resulteren in baanbrekende ontdekkingen en accepteren dat dit voor een deel van de Off Road-projecten niet zal gelden (‘High Risk- High Gain’ projecten).

Aanvragen binnen dit programma hebben een hoog risicoprofiel en liggen niet op de platgetreden paden van onderzoek. Projectvoorstellen beschrijven een onconventionele onderzoeksrichting in een opstartfase. Leidend in de beoordeling zijn de ideeën, niet zozeer het cv van de onderzoeker. De nadruk ligt op het uitwerken van het idee en de uitkomst kan hierbij negatief zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Veni-, Vidi- en Vici-onderzoeken zijn de verwachtingen ten aanzien van resultaten en publicaties beperkter. De criteria voor indiening zijn ook minder uitgebreid. Het gaat om een lagere subsidie voor een korte periode.

Verhogen van transparantie

Binnen dit programma, streeft ZonMw naar het gebruik van reporting guidelines bij het plannen van onderzoeksideeën (bijvoorbeeld de ARRIVE guidelines voor dierexperimenteel onderzoek). Van onderzoekers wordt, binnen dit programma, verwacht dat ze het gebruik van deze richtlijnen nastreven, daar waar relevant. Via Equator Network is er meer informatie over de verschillende beschikbare richtlijnen te vinden.

Bron: Radboudumc & ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen