1,1 miljoen subsidie voor DAME-project

1,1 miljoen subsidie voor DAME-project Peter van Ooijen en Marianna Sijtsema

Interreg heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend aan het Artifical Intelligence project DAME (Deep learning Algorithms for Medical image Evaluation) van Peter van Ooijen van het Center for Medical Imaging (CMI) van het UMCG. Dit project heeft als doel om software te ontwikkelen waarmee je sneller een diagnose kunt stellen en een radiotherapiebehandeling kunt verbeteren. Voor zowel de patiënt als het ziekenhuis levert dit voordeel op. Naast het UMCG (CMI en Radiotherapie), bestaat het DAME-consortium uit de Nederlandse MKB COSMONiO en de Duitse partners Use-Lab GmbH, Pius-Hospital Oldenburg en Radiologie West-Münsterland.

Onder leiding van onderzoeker Peter van Ooijen en klinisch fysicus Marianna Sijtsema wordt er software ontwikkeld waarmee je via deep-learning technologieën, automatisch, snel en betrouwbaar afwijkingen (zoals tumoren) in medische beelden kunt ontdekken. Er komt een generiek algoritme zodat het niet uitmaakt wat voor soort radiologisch beeld je gebruikt (CT, MRI etc.) of naar welke afwijking je opzoek bent.

Met de software kun je snel gezonde mensen identificeren, maar ook afwijkingen opsporen waar je niet speciaal naar op zoek was. Doordat de software automatisch alle afwijkingen in één beeld signaleert, voorkom je bijvoorbeeld dat je een tumor over het hoofd ziet die nog geen klachten geeft.
De gevonden patronen in medische beelden zijn ook te gebruiken om de behandeling van patiënten die radiotherapie krijgen, te verbeteren. Je kunt er beter mee inschatten hoe groot de kans is op een succesvolle behandeling en op eventuele complicaties.

INTERREG wil Europa sterker maken en de economische verschillen tussen regio’s en lidstaten verkleinen door samenwerkingsprojecten te stimuleren.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen