Yaël Nossent kan starten met onderzoek naar snelle en veilige behandeling bij een beroerte

0
1563

LUMC-onderzoeker Yaël Nossent kan dankzij een crowdfundingactie in samenwerking met de Hartstichting starten met haar onderzoek naar een snelle en veilige behandeling bij een beroerte. Nossent haalde bijna 52.500 euro op, waarmee ze een medicijn wil ontwikkelen dat zowel bij een hersenbloeding als bij een herseninfarct direct ingezet kan worden.

Het starten van de behandeling bij een beroerte is lastig, omdat een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Bij een herseninfarct, een verstopping van een bloedvat, zijn stolseloplossers (trombolytica) nodig. Bij een hersenbloeding is een bloedvat gescheurd en zijn die stolseloplossers juist levensgevaarlijk, omdat ze de bloeding en de hersenschade alleen maar erger maken. Pas als in het ziekenhuis met een CT-scan is vastgesteld wat de oorzaak van een beroerte is, kan een effectieve behandeling starten. Daardoor gaat kostbare tijd verloren.

Nano-deeltjes

Om de ‘wachttijd’ tot een behandeling te verkorten, werkt Nossent aan een stolseloplosser verpakt in ‘slimme’ nanodeeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Daardoor kan dit medicijn meteen toegediend worden.

Bron: LUMC