Kamermeerderheid wil onderzoek naar GenX in Nederland

0
450
waterdrops

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er onderzoek komt naar de aanwezigheid van de chemische stof GenX in Nederlands drinkwater, aldus het AD.  Op zeker zes plekken in Zuid-Holland komt GenX in kraanwater voor. GenX wordt gebruikt bij de productie van Teflon en wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Uit het onderzoek van de Vrije Universiteit  blijkt dat de stof in alle onderzochte plaatsen al in het drinkwater zit.

GenX wordt gebruikt als vervanging van PFOA in de productie van bijvoorbeeld teflon. GenX wordt verder gebruikt om oppervlakten te beschermen, zoals de behandeling van tapijten en kleding, coatings voor kartonnen verpakkingen en anti-aanbaklagen.

Bij de GenX technologie zijn de PFOA-verbindingen  vervangen door de stoffen FRD-902 en FRD-903. Tijdens het productieproces wordt bovendien de stof E1 gevormd. FRD-903 en E1 worden via de fabrieksschoorsteen naar de lucht uitgestoten.

Risicoschatting

Het RIVM heeft berekend  in welke mate de stoffen zijn vrijgekomen. Dit deed het RIVM op basis van zowel de maximaal vergunde hoeveelheid als de emissiegegevens die Chemours aanleverde. De berekende concentratie bij de dichtstbijzijnde woningen is 15 nanogram per kubieke meter lucht. Dit is bijna vijf keer lager dan de gezondheidskundige grenswaarde die het RIVM voor FRD-903 heeft afgeleid (73 nanogram per kubieke meter lucht).

Eerder maakte het RIVM een vergelijkbare risicoschatting van de effecten van de uitstoot van PFOA  door dezelfde fabriek in het verleden.

Schadelijke effecten

FRD-903 heeft deels vergelijkbare schadelijke effecten als PFOA. Het is een carcinogeen categorie 2 stof (mogelijk kankerverwekkend voor de mens) en het heeft effecten op de lever. FRD-903 is wel minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA.

Bij het vaststellen van de gezondheidskundige grenswaarde heeft het RIVM een extra veiligheidsmarge gehanteerd, vanwege onder andere onzekerheid over de mate waarin FRD-903 ophoopt in het lichaam.

Bron: RIVM & AD

Vorig artikelOnderzoek Tekenradar.nl nu ook voor jongeren
Volgend artikelKun jij leven met je beperking zoals je wilt?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.