Nieuwe richtlijn voor optimale zorg brandwondenpatiënten

Array

Jaarlijks melden 80.000 mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Patiënten met de meest ernstige brandwonden worden doorverwezen en opgenomen in één van de gespecialiseerde brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Patiënten met kleinere brandwonden worden behandeld buiten de brandwondencentra. De zorg en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt per praktijk en ziekenhuis te verschillen.

Brandwondenzorg Nederland streeft naar uniforme opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden. Daarom heeft zij samen met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg de richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ opgesteld. De drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting (Brandwondenzorg Nederland) streven naar uniforme opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden. Daarom heeft Brandwondenzorg Nederland samen met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg de richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ opgesteld.’’, aldus Kees Hoogewerf – projectleider.

In de drie Nederlandse brandwondencentra wordt specialistische brandwondenzorg gegeven aan patiënten met overwegend complexe brandwonden. De meeste patiënten met brandwonden worden echter gezien bij de huisarts, huisartsenpost of het ziekenhuis. De nieuwe richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ richt zich op de zorg buiten de brandwondencentra en geeft aanbevelingen voor de zorg voor patiënten met brandwonden, van de behandeling tot en met de nazorg. Deze richtlijn is een logisch vervolg op de richtlijn ‘Eerste opvang brandwondenpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur)’. Met beide richtlijnen wordt de zorg voor brandwondenpatiënten binnen Nederland gestandaardiseerd en de kwaliteit bevorderd.
Betere opvang en behandeling leidt tot hogere kwaliteit van leven
De richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ geeft handvatten over de zorg en behandeling ná de eerste opvang. “In de richtlijn doen we aanbevelingen over bijvoorbeeld wondbehandeling, pijnmanagement en nazorg. Maar ook over andere belangrijke zaken zoals wanneer een patiënt eventueel alsnog doorverwezen moet worden naar meer specialistische zorg. De richtlijn zorgt ervoor dat patiënten, die niet in een brandwondencentrum worden opgevangen, de beste zorg ontvangen. Dit is van groot belang, want het herstel van brandwonden is juist afhankelijk van de verleende behandeling en zorg. Een betere opvang en behandeling leidt tot een hogere kwaliteit van leven van de patiënt.’’, aldus Hoogewerf. Bij de totstandkoming van deze richtlijn werkten, naast patiënten, alle professionals samen die ook in de praktijk bij de zorg voor brandwondenpatiënten betrokken zijn. Daarmee is de toepasbaarheid in de praktijk gewaarborgd.
Direct toepasbaar voor verwerking in eigen protocollen
Uniek is dat de belangrijkste aanbevelingen van de richtlijn overzichtelijk zijn weergegeven in vier stroomschema’s. Dit stelt de professional in staat snel te beoordelen hoe het behandeltraject moet verlopen. De richtlijn is digitaal beschikbaar via www.brandwondenzorg.nl/voor-zorgprofessionals/richtlijnen en is daarmee direct toepasbaar voor de verschillende betrokken specialisten om te verwerken in hun eigen protocollen.
Over Brandwondenzorg Nederland
De Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam hebben op alle drie de locaties speciale voorzieningen om zowel volwassen als kinderen optimaal te behandelen. Deze centra en de Nederlandse Brandwonden Stichting werken binnen Brandwondenzorg Nederland intensief samen om brandwonden te voorkomen en de behandeling en zorg aan patiënten met brandwonden verder te optimaliseren. Meer informatie leest u op www.brandwondenzorg.nl.
Betrokken partijen richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’
Initiatief richtlijn
Brandwondenzorg Nederland
Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Organisatie
Nederlandse Brandwonden Stichting
CBO a TNO Company
Mandaterende Verenigingen/Instanties
Nederlands Huisartsen Genootschap
Nederlands Instituut van Psychologen
Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen
Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg
Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
Nederlandse Vereniging voor Kinderchirurgie
Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie
Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie
Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland
Vereniging van Mensen met Brandwonden
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland
WCS Kenniscentrum Wondzorg
Financiering
De richtlijn is tot stand gekomen met financiële steun van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en de Nederlandse Brandwonden Stichting.
 
Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen