UMCG opereert eerste kind met aangeboren hartafwijking via heartport-methode

Array

In het UMCG is onlangs een kind succesvol geopereerd aan een aangeboren hartafwijking via een kleine opening (sleutelgat) in de borstkas. Deze ‘heartport‘-operatiemethode is minder ingrijpend omdat de borstkas niet geheel geopend hoeft te worden, waardoor de patiënt sneller herstelt. Sinds 2012 wordt deze methode toegepast bij volwassen patiënten met een bepaalde aangeboren hartafwijking. Thoraxchirurgen van het UMCG Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen hebben de heartport-methode nu voor het eerst in Nederland bij een kind uitgevoerd.

Jaarlijks worden ongeveer 1.400 baby’s geboren met een hartafwijking. Een van de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen is een gaatje in het tussenschot van de hartkamers of hartboezems.

Door de extra bloedstroom die hierdoor ontstaat, worden het hart en de longen extra belast en kunnen klachten ontstaan als kortademigheid, hartritmestoornissen, hartfalen of verhoogde bloeddruk in de longen. Als het gaatje in de eerste levensjaren niet vanzelf dichtgroeit, wordt het soms gesloten met een chirurgische ingreep.

Heartport-methode

Dit gebeurt via een openhartoperatie waarbij het borstbeen wordt doorgezaagd. Dit is echter een zware ingreep. Met de heartport-methode wordt via een kleine opening in de borstkas, tussen de ribben door, het gaatje gesloten. Hierbij blijven het borstbeen en de ribben intact. Voor de patiënt betekent dit een sneller herstel (circa vier in plaats van zes tot acht weken) en een kleiner litteken. Ook is er minder kans op bloedverlies. Kinderen met een lichaamsgewicht vanaf twintig kilo kunnen in aanmerking komen voor de heartport-methode.

Centrum Congenitale Hartafwijkingen

Het UMCG Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen is het internationale centrum in Nederland waar kinderen en volwassenen met aangeboren hartafwijkingen de beste zorg onder één dak krijgen. Het team van kindercardiologen, cardiologen en thoraxchirurgen verricht ieder jaar honderden operaties met goede resultaten. De (kinder)hartchirurgische afdelingen van het UMCG en het UMCU werken samen aan de ontwikkeling van één multidisciplinair centrum voor congenitale hartafwijkingen op twee volwaardige locaties. Door een structurele samenwerking met het Klinikum Oldenburg in Duitsland kunnen ook Duitse patiënten uit het grensgebied met een aangeboren hartafwijking in het UMCG geopereerd worden.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen