Afspraken over aanpakken GGZ-wachtlijsten

Array

Minister Edith Schippers (VWS) heeft met alle betrokken partijen in de GGZ, waaronder Zorgverzekeraars Nederland, afspraken gemaakt om de wachtlijsten aan te pakken. Nog dit jaar moet dat tot zichtbare resultaten leiden, vóór 1 juli 2018 moeten de wachtlijsten in de GGZ helemaal zijn weggewerkt.

Dat heeft Schippers afgesproken met ZN, GGZ-Nederland, Nederlands Instituut van Psychologen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, MIND, Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen en Platform Meer GGZ.

De oplossing wordt gezocht in een betere verdeling van de behandelcapaciteit, inzet van e-health, betere afstemming en samenwerking tussen de vele verschillende aanbieders en financiers van psychische zorg en versnelde opbouw van ambulante zorg in de buurt.

ZN-directeur Petra van Holst is blij dat voor alle partijen nu duidelijk is dat geldgebrek niet de oorzaak is van de wachtlijsten in de GGZ. “Met zorgbemiddeling leveren zorgverzekeraars een bijdrage om de verzekerde die te lang moeten wachten, een andere zorgaanbieder voor te stellen. Dat krijgt nog meer effect als zorgverzekeraars en patiënten/cliënten beter zicht krijgen op de wachttijden per locatie en diagnosegroep.”

Gemeenten

Van Holst ziet ook een belangrijke rol voor de gemeenten bij een effectieve aanpak van de wachtlijsten in de GGZ. “Als zorgverzekeraars en de GGZ-instellingen beter met hen samenwerken, kunnen sommige behandelingen niet alleen sneller maar ook korter. Dan kunnen er ook weer meer patiënten in de GGZ behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de FACT-methodiek voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen, waar behandeling en begeleiding hand-in-hand gaat.”
Ook voor een betere doorstroom zijn de gemeenten van belang. Van Holst: “Na een klinische GGZ-behandeling hebben veel GGZ-patiënten/cliënten vaak een woning, beschermde woonvorm of begeleiding nodig. Die moeten er dan wel zijn en daarvoor hebben we de gemeenten hard nodig.”

zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/07/13/stevige-afspraken-schippers-en-sector-tegen-ggz-wachtlijsten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen