Jongeren wereldwijd lopen meer risico op aids

Array

Bijna de helft van de jongeren met hiv in de wereld weet niet dat ze het virus heeft. 80% van de nieuwe hiv-infecties, buiten Afrika, komen voor bij die groepen mensen die in veel landen gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden, zoals homomannen, druggebruikers en sekswerkers. Wereldwijd blijft de behandeling van kinderen met hiv achter, maar 43% van hen krijgt medicijnen. Dat maakt UNAIDS vandaag bekend in een nieuw rapport. Daarin wordt Amsterdam nadrukkelijk als één van de eerste Europese steden genoemd voor het effectief aanpakken van de hiv-epidemie.

Louise van Deth, directeur van Aidsfonds : “De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien. Het is een van de nieuwe mijlpalen essentieel voor de aidsbestrijding. Tegelijkertijd zien we dat het succes van de aidsbestrijding zich beperkt tot een tiental landen. Om een einde te kunnen maken aan aids tegen 2030 moeten wel 30 miljoen mensen met hiv op behandeling tegen 2020, zo is berekend. We moeten nu investeren in het testen en behandelen van jongeren en met name jonge vrouwen. Zeker nu een nieuwe generatie in vooral Afrika explosief toeneemt.’

Volgens het UNAIDS rapport is nu meer dan de helft van de mensen met hiv in de hele wereld, 53%, op behandeling.  Dat zijn 19,5 miljoen mensen die levensreddende medicijnen nemen.  Het aantal aidsdoden wereldwijd is verder afgenomen, van 1,1 naar 1 miljoen,  en het aantal nieuwe hiv-infecties daalt, van 2 naar 1,8 miljoen.

Groei hiv-infecties Rusland dramatisch

Er zijn nog steeds landen waar alle alarmbellen afgaan omdat de hiv-epidemie daar dramatisch toeneemt zoals in Rusland. In Oost-Europa, met Rusland voorop, is er een toename van nieuwe hiv-infecties van 60 %, weer méér dan vorig jaar. In Moskou alleen is maar 3% van mannen die seks hebben met mannen, met hiv, in behandeling.

Laag- en middeninkomenslanden investeren onvoldoende

Terwijl UNAIDS eerder heeft uitgerekend dat er de komende vijf jaren extra geïnvesteerd moet worden om aids de wereld uit te krijgen tegen 2030, blijkt uit het rapport dat die extra investeringen in alle lage- en midden-inkomenslanden niet worden gedaan.

“Geld en politieke wil is nu nodig. Daar waar mensen door toenemend conservatisme worden uitgesloten en autoritaire regimes fundamentele mensenrechten schenden, neemt de hiv-epidemie toe. Dat is een verontrustende wending in de aidsbestrijding en brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Terwijl we precies weten wat we moeten doen om aan aids een einde te maken. Amsterdam bewijst dat we weten hoe we voorgoed een einde kunnen maken aan deze epidemie. Wat hier kan, moet ook in de rest van de wereld kunnen”, besluit van Deth.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen