Verbeteren van de veiligheid van de behandeling van multiresistente tuberculose in Namibië

Array

Multi-drug resistant tuberculose (MDR-TB) manifesteert zich wereldwijd steeds meer. De behandeling duurt lang, is complex en wordt geassocieerd met het optreden van bijwerkingen. Sommige bijwerkingen kunnen de kwaliteit van leven zeer nadelig beïnvloeden. Promovendus Evans Sagwa bestudeerde het optreden, risicofactoren en behandeling van bijwerkingen van geneesmiddelen voor MDR-TB en de rol van HIV co-infectie en gelijktijdig gebruik van antiretrovirale therapie (ART) hierbij. Sagwa presenteert in zijn proefschrift een aantal observationele studies die zijn uitgevoerd met beschikbare medische gegevens van patiënten die in Namibië voor MDR-TB werden behandeld, waaronder demografische gegevens, blootstelling aan geneesmiddelen, HIV-status en aan- of afwezigheid van bijwerkingen.

Uit het onderzoek van Sagwa blijkt dat gastro-intestinale klachten (64%), tinnitus (45%), gewrichtspijn (28%) en gehoorverlies (25%) de meest voorkomende bijwerkingen waren tijdens de intensieve behandelfase van MDR-TB. Patiënten die tevens geïnfecteerd waren met HIV ondervonden meer matig ernstige tot ernstige bijwerkingen dan patiënten zonder HIV co-infectie (mediaan: 3 vs. 1, p=0.01). Het aantal bijwerkingen was niet gerelateerd aan de kwaliteit van leven. Het antibioticum amikacine gaf een groter risico op gehoorverlies dan kanamycine, waarbij HIV co-infectie, mannelijk geslacht en laag gewicht risicofactoren waren. Nefrotoxiciteit kwam vaker voor bij patiënten die gelijktijdig kanamycine en ART gebruikten dan bij kanamycine alleen (HR=3,5; 95% BI 1,4-8,2).

MDR-TB

Sagwa concludeert dat de meeste bijwerkingen optreden tijdens de intensieve behandelfase van MDR-TB, en dat deze bijwerkingen voorkomen kunnen worden. Door aminoglycosiden veroorzaakte ototoxiciteit en nefrotoxiciteit kunnen de kwaliteit van leven verminderen, vooral bij MDR-TB patiënten met een HIV co-infectie. Om de veiligheid van deze middelen te bevorderen is routinematig monitoren van bijwerkingen essentieel.

Promotie: 24 augustus 2017 van 12:45 tot 13:45
Promovendus

E.L Sagwa

Proefschrift

Optimizing the Safety of Multidrug-resistant Tuberculosis Therapy in Namibia

Promotor(es)

prof. dr. H.G.M. Leufkens

Co-promotor(es)

dr. A.K. Mantel

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen