Nederlanders geven gezondheidszorg een 7,0

Array
Nederlanders geven gezondheidszorg een 7,0, maar maken zich wel zorgen over zorgvoorziening op hun oude dag

Nederlanders zijn overwegend positief over de kwaliteit van de gezondheidszorg in ons land. Gemiddeld geven Nederlanders de zorg het rapportcijfer 7, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson. Bijna 1 op de 4 beoordeelt de gezondheidszorg met het predicaat ‘goed’ en de helft van de Nederlanders met ‘voldoende’. Een kleine minderheid (11 procent) vindt de zorg ‘onvoldoende’.

Ondanks de positieve beoordeling van de gezondheidszorg, maakt een meerderheid van de Nederlanders zich wel zorgen over het ontvangen van zorg op hun oude dag. Ruim 3 op de 5 landgenoten doet dat. Zij vrezen vooral de kosten die zorg op latere leeftijd met zich meebrengen. Ook betwijfelen ze of later wel een goede zorgplek te vinden is. Vermogende Nederlanders (met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro) vrezen vaker dan niet-vermogende landgenoten dat door de vergrijzing het huidige gezondheidsstelsel onhoudbaar wordt.

Zorgstelsel van de toekomst

Over hoe om te gaan met het zorgstelsel in de toekomst, bestaan uiteenlopende opvattingen. Nederlanders vinden in ruime meerderheid (56 procent) dat hoe hoger het vermogen is, des te hoger de bijdrage aan de gezondheidszorg moet zijn. Vermogende Nederlanders willen best meer zelf betalen voor hun (particuliere) zorg, maar willen dan ook een korting op de zorgpremie.

Zorgen vroegtijdig wegnemen

Tjarko Denekamp, Specialist Zorg bij ABN AMRO MeesPierson: “Veel onduidelijkheid over zorg op de oude dag is weg te nemen, door al in ‘gezonde jaren’ na te denken over later: welke opties zijn er om de zorgbehoefte in te richten? En wat zijn de kosten? Kijk ook naar de consequenties van financiële besluiten die je nu neemt. Als veel vermogen al aan de kinderen is geschonken, bestaat de kans dat de keuzemogelijkheden beperkter zijn. Thuiszorg kan namelijk behoorlijk in papieren lopen. Daarbij is de eigen bijdrage afhankelijk van het vermogen en kan in sommige situaties dus behoorlijk zwaar op de financiën drukken. Aangezien situaties en wensen verschillen, is het verstandig om tijdig individueel de afwegingen voor zorg voor later te maken.”

Bron: ABN AMRO MeesPierson

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen