VMCE: Positief advies van EMA voor medicijn voor constitutioneel eczeem

Array

Op 20 juli heeft het Europees Medicijn Agentschap een positief advies gegeven voor het eczeemmedicijn dupilumab. Naar verwachting zal de Europese Commissie in september het medicijn goedkeuren voor de Europese markt. Dupilumab is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet het gewenste effect kunnen bereiken. Dus patiënten die in aanmerking komen voor systemische behandeling (pillen/injecties).

Dupilumab is een monoklonaal antilichaam, dat heel specifiek de afweer remt (interleukine 4 en 13). De VMCE geeft aan dat wetenschappelijke studies laten zien dat ongeveer 50% van de patiënten bij het gebruik van dupilumab een (erg) grote verbetering van het eczeem ervaart. Het andere deel van de patiënten heeft er minder of weinig baat bij. Hoe dat komt wordt momenteel onderzocht. De VMCE onderhoudt nauw contact met de onderzoekers in Nederland die zich bezig houden met dupilumab.

Onderhuidse injectie

Omdat dupilumab een antilichaam bevat dat door de maag en darmen wordt afgebroken, moet het onderhuids geïnjecteerd worden. De eerste keer wordt dupilumab dubbel gedoseerd en daarna zijn de injecties elke twee weken. Het medicijn is zo verpakt dat, na een zorgvuldige instructie, patiënten de injecties bij zichzelf kunnen toedienen.

Het medicijn geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Naast irritatie van de injectieplaats, is de meest gemelde bijwerking conjunctivitis, een ontsteking van het slijmvlies van het oog (1 op de 20 patiënten). Meestal was deze bijwerking mild van aard.

Alleen voor 18 jaar en ouder

Dupilumab is nu nog bedoeld voor patiënten van 18 jaar en ouder. Op dit moment worden nadere studies gedaan bij kinderen. Op basis van de resultaten van die studies wordt die leeftijd mogelijk verlaagd naar 12 jaar.

Vergoeding

Dupilumab is een duur medicijn dat niet via de apotheek maar via het ziekenhuis verstrekt zal gaan worden. Op dit moment is nog niet duidelijk of dupilumab vergoed zal worden en zo ja, welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Hopelijk komt daar eind dit jaar meer duidelijkheid over.

Doorbraak

Dupilumab is de eerste nieuwe behandelmethode voor constitutioneel eczeem sinds meer dan 10 jaar. Bovendien werkt het ook bij heel ernstige vormen van eczeem, zij het niet bij alle patiënten. Dat is een enorme vooruitgang en tevens een doorbraak. Want de ontwikkeling van dupilumab geeft ook meer inzicht in het onderliggende mechanisme van eczeem.

Andere medicijnen in de pijplijn

Voor de toekomst worden volgens de VMCE meer van dit soort medicijnen voor de behandeling van eczeem verwacht.  Momenteel zijn lebrikizumab, tralokinumab en nemolizumab in onderzoek.

Ook zijn er nieuwe zalven op komst, waaronder de zalf crisaborole die al op de Amerikaanse markt is toegelaten. Crisaborole is bedoeld voor de behandeling van mild en matig eczeem voor patiënten vanaf twee jaar. Een andere zalf die momenteel wetenschappelijk onderzocht wordt is tofacitinib.

Belangenbehartiging

De VMCE is de patiëntenvereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Door lid te worden van de VMCE helpt u de VMCE bij het behartigen van de belangen van alle mensen met eczeem.

Bron: VMCE

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen