AzG luidt noodklok over onacceptabel aantal aidsdoden in sub-Saharaans Afrika

Een onacceptabel groot aantal mensen krijgen en sterven aan aidsgerelateerde ziekten in sub-Saharaans Afrika. Nog steeds hebben velen geen toegang tot preventieve behandelingen of medische zorg. Cruciale hulp om tijdig hiv/aids vast te stellen en te behandelen moet daarom snel op grote schaal uitgerold worden.

Artsen zonder Grenzen presenteert vandaag tijdens een internationale aidsconferentie in Parijs haar briefing paper ‘Wachten is geen optie’. Daarin stelt de noodhulporganisatie dat in haar klinieken in DR Congo, Guinee, Kenia en Malawi de aidspatiënten die opgenomen worden al een dusdanig verzwakt immuunsysteem hebben dat tussen 30 en 40 procent snel sterft – een derde zelfs binnen 48 uur.

Sterfte

De belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte zijn mislukte of onderbroken behandeling of een te late diagnose. Onderzoeken door Artsen zonder Grenzen laten zien dat in gemeenschappen in zuidelijke en oostelijke regio’s in Afrika veel mensen leven met aids die zelfs nooit getest en behandeld zijn.

‘We hebben nieuwe oplossingen nodig om die mensen te vinden die nu niet gevonden worden,’ zegt hiv-deskundige Gilles van Cutsem. ‘En liever vroeger dan later, voordat ze in kritieke toestand naar ons ziekenhuis komen of zelfs al thuis gestorven zijn. Daarnaast is in gemeenschappen het stigma op hiv nog steeds groot en is er een gebrek aan informatie. Dat leidt ertoe dat mensen erg moeilijk, of helemaal geen zorg zoeken.’

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde voor het eerst richtlijnen voor aidsbehandeling in low-resource settingen. Dit is een bemoedigende stap. De richtlijnen dienen echter ook snel geïmplementeerd te worden, inclusief maatregelen bij medicijnresistentie en mislukte behandeling.

Daarbij vindt Artsen zonder Grenzen het zorgelijk dat de wereldwijde financiering voor de strijd tegen hiv stagneert. Zo zullen veel landen minder geld krijgen voor hun hiv/aids-respons door verwachte bezuinigingen door de Amerikaanse overheid.

‘Elke nieuwe aidspatiënt is weer meer bewijs dat tijdige toegang tot diagnostiek en ononderbroken behandeling een groot probleem is,’ zegt beleidsadviseur Mit Philips. ‘De politieke wil en de fondsen om hiv te bestrijden nemen af. Daarmee dreigen we het gevecht tegen dit virus te verliezen en ontnemen we de hoop op leven van talloze aidspatiënten.’

Artsen zonder Grenzen ondersteunt momenteel ruim 230.000 mensen met hiv in 19 landen, waaronder in verschillende ziekenhuizen in sub-Saharaans Afrika.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen