Geen wachtlijst voor verwijderen Essure-veertjes

Array

Sinds 2012 lieten ruim 25.000 vrouwen in Nederland in hun eileiders kleine metalen veertjes plaatsen. Door de veertjes groeiden de eileiders dicht. Steeds meer vrouwen willen echter vanwege klachten weer van de veertjes af. In het St. Antonius Ziekenhuis worden ze zonder wachtlijst verwijderd.

Buikpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten. Steeds meer vrouwen meldden zich de afgelopen jaren met dit soort klachten die gerelateerd leken aan het plaatsen van de veertjes. Hoewel de fabrikant van de veertjes, Bayer, zich aanvankelijk vol achter het product stelde, worden ze in Nederland inmiddels niet meer vermarkt .

Veertjes verwijderen

Maar wat nu als je destijds behandeld bent met deze methode? Jeroen van Disseldorp, gynaecoloog in het St. Antonius Ziekenhuis vertelt: “Als er geen klachten zijn, is het advies helder: laten zitten. Als er wél klachten zijn, is het mogelijk om de veertjes operatief te laten verwijderen.”

De veertjes worden tijdens een kijkoperatie weggehaald. Dat gebeurt tijdens een dagbehandeling, waarna de patiënt dezelfde dag nog naar huis kan. Voor deze behandeling is in het St. Antonius Ziekenhuis geen wachtlijst en vrouwen die van de metalen veertjes af willen, kunnen dan ook snel terecht. Het enige wat zij nodig hebben is een verwijzing van de huisarts.

Röntgenapparatuur

Het verwijderen van de veertjes leidde hier en daar nog wel tot wat problemen. Dat beaamt ook Van Disseldop. “De veertjes kunnen afbreken en er kunnen bij het verwijderen kleine stukjes afbrokkelen en in de buik terechtkomen.” Om dat te voorkomen wordt in het St. Antonius eventueel geopereerd met behulp van röntgenapparatuur. “Mocht een veertje afbreken, dan kunnen we zien waar het resterende deel vastzit. Ook proberen we door het aanpassen van operatietechnieken te voorkomen dat er stukjes afbrokkelen en wordt de buik goed gespoeld na de ingreep.”

Tot dusver zijn in het St. Antonius bij 200 tot 300 vrouwen de veertjes verwijderd. “Veel vrouwen lijken na de ingreep een vermindering van hun klachten te ervaren. De tevredenheid is groot.”

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen