Publieksversie inkoopkader Wet langdurige zorg beschikbaar

In vervolg op het inkoopkader Wlz 2018-2020 dat gebruikt wordt door zorgkantoren en zorgaanbieders, is er nu ook een publieksversie van dit inkoopkader. Het is belangrijk dat cliëntenraden en klanten weten waarover zorgkantoren met zorgaanbieders in gesprek zijn. Bovendien is een van de speerpunten van het inkoopkader dat de klant centraal staat.

Dat uit zich bijvoorbeeld door de rol van cliëntenraden bij zorginstellingen. In de publieksversie melden de zorgkantoren dat ze cliëntenraden een onmisbare gesprekspartner vinden bij de het inkopen van zorg voor hun klanten. Cliëntenraden zijn belangrijk voor zorgaanbieders om mee te denken en te beslissen over hoe de zorg en dienstverlening van een zorgaanbieder verbeterd kan worden. De klant weet uit ervaring wat nodig is om een zo prettig mogelijke leefomgeving te bieden en bij te dragen aan kwaliteit van leven/bestaan.

Meer eenduidigheid op landelijk niveau
Niet alleen voor klanten zijn verbeteringen te zien in het inkoopkader. Een ander belangrijk onderdeel in het inkoopkader Wlz 2018-2020 én de publieksversie is dat zorgaanbieders kunnen rekenen op een duidelijk kader met een meer eenduidige uitwerking op landelijk niveau. Alleen die zaken die regionaal van aard zijn of opgepakt worden, krijgen een plek in het beleid van individuele zorgkantoren. Zorgkantoren hebben ernaar gestreefd het inkoopkader Wlz 2018-2020 te vereenvoudigen en de administratieve lasten te verminderen.

Andere onderwerpen die in de publieksversie aan de orde komen:

  • Aansluiting bij bestaande kwaliteitskaders bij de zorginkoop
  • Meerjarige contracten met zorgaanbieders
  • Innovatie en oplossingen voor (regionale) knelpunten

Downloads: publieksversie inkoopkader Wlz 2018-2020 en inkoopkader Wlz 2018-2020

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen