Bibberen voor de wetenschap op Lowlands Science

Array

Onderzoeksteams Radboudumc op Lowlands
Hoe presteer je onder invloed van plankenkoorts? En waarom worden we vaker ziek in de winter? Onderzoekers van het Radboudumc zoeken het op 18, 19 en 20 augustus uit tijdens Lowlands. Lowlandsbezoekers kunnen zelf optreden voor een live publiek, of lekker bibberen voor de wetenschap in een badje van 16 graden. De uitkomsten van het onderzoek kunnen bijdragen aan een beter begrip van angststoornissen en infectieziektes.

Voor het derde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival. Uit meer dan 80 ingezonden voorstellen zijn zes onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken, waarvan twee van het Radboudumc.

Plankenkoorts

Stress maakt ons alert en zorgt dat we snel reageren in gevaarlijke situaties. Maar teveel stress kan ook leiden tot angststoornissen en depressie. Waarom presteert de ene persoon beter onder druk en gaat iemand anders eronder gebukt? Onderzoekers van het Radboudumc gaan het effect van stress onderzoeken op het functioneren van Lowlandsbezoekers die een drie-minuten durend optreden geven voor een live publiek. De onvermijdelijke plankenkoorts is ideaal voor onderzoek naar levensechte stress.


Wintergriep
De jaarlijkse griepgolf ligt altijd in de winter. Maar waarom eigenlijk? Zijn er dan meer griepvirussen? Of is onze weerstand lager vanwege de kou? Eigenlijk weten we het niet. Op Lowlands gaat het Radboudumc onderzoeken welke invloed de kou heeft. Dappere deelnemers aan het onderzoek gaan hiervoor in een koud bad van 16 graden zitten. Voor en na staan ze een beetje bloed af, waar de onderzoekers in het laboratorium griepvirussen op loslaten. Ze gaan kijken of er een verschil is in ontstekingsreacties tussen het ‘warme’ en het ‘koude’ bloed.

Lowlands Science

Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar de invloed van muziek op pijn, het beeld dat jongeren hebben van ouderen, en de psychosociale gevolgen van kanker. Bekijk alle experimenten op Lowlands van dit jaar.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen