Extra vitamine D voor zwangere vrouwen: huidige dosering vaak te laag

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en een goede gezondheid, maar veel mensen hebben te weinig vitamine D in hun lichaam. In 2006 werd als eerste vanuit Meander Medisch Centrum in Amersfoort gerapporteerd dat een deel van de zwangere vrouwen in Nederland een tekort aan vitamine D heeft, terwijl dat voor henzelf en hun kind juist uitermate belangrijk is. Sindsdien wordt bij zwangerschap vaak extra vitamine D voorgeschreven. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van Meander blijkt het huidige advies echter te laag te zijn.

De richtlijnen voor vitamine D suppletie worden vastgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad. De laatste versie is van 2012. Hierin wordt voor zwangeren 400 iU (eenheden) per dag aanbevolen. Ook internationaal zijn er richtlijnen en adviezen voor vitamine D toediening aan zwangeren, met name aan risicogroepen. De geadviseerde doseringen zijn feitelijk te laag, aldus de onderzoekers, en alleen geschikt voor zwangeren met reeds een normaal vitamine D gehalte. Veel vrouwen die vitamine D tekortkomen, halen dat niet in als ze volgens de huidige richtlijnen vitamine D slikken. Voor hen zou de dosis daarom moeten worden verhoogd. Hoeveel de dosering zou moeten stijgen, moet in vervolgonderzoek worden uitgezocht.

Vitamine D gehalte

Het onderzoek is uitgevoerd in Meander Medisch Centrum en twee verloskundigenpraktijken in de regio. Bij een groep van 372 zwangere vrouwen met een vitamine D tekort werd nagegaan in hoeverre het vitamine D gehalte in hun bloed na enkele maanden toegenomen was bij een toediening van 400 iU dan wel 800 iU. Ondanks deze toediening bleef een groot deel van de zwangeren (57% respectievelijk 35%) deficiënt, wat wil zeggen dat zij over onvoldoende vitamine D beschikten. Het onderzoek is gepubliceerd in het NTKC (Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde) van juli 2017.

Botafwijkingen, spierzwakte en bevattelijkheid voor (luchtweg)infecties

Jos Wielders, tot voor kort klinisch chemicus in Meander Medisch Centrum en samen met gynaecoloog Jitze Duk begeleider van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Leonie Borst, wijst al jaren op het gevolg van vitamine D tekort. “Het belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend. Wie als pasgeborene een tekort aan dit vitamine heeft, loopt een verhoogd risico op onder meer botafwijkingen, spierzwakte, bevattelijkheid voor (luchtweg)infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes. Ook voor de moeder is een goede vitamine D status nodig, wijst Amerikaans onderzoek uit. Een ‘one size fits all-aanpak’ bij zwangeren is niet meer van deze tijd.” www.meandermc.nl/vitamine-d

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen