Geschoonde indicatoren o.b.v. pseudoniemen in Uitkomsten van zorg

Array
Binnenkort ontvangt u de aankondiging van Zilveren Kruis dat de SFK ook dit jaar weer de berekeningen zal uitvoeren voor hun module Uitkomsten van Zorg. Daarbij maakt de SFK dit jaar voor het eerst gebruik van pseudoniemen.

Met behulp van pseudoniemen worden op anonieme wijze ook verstrekkingen van uw patiënten in andere apotheken betrokken bij de indicatorberekeningen. Hierdoor kan de SFK geschoonde uitkomsten berekenen, waardoor indicatorscores hoger zullen uitvallen.
De SFK is voor het pseudoniementraject een samenwerking aangegaan met ZorgTTP. Dit is een Trusted Third Party die deze pseudonimisatie volgens de privacywetgeving uitvoert.

Pseudonimisatietraject

Met de softwareleveranciers zijn afspraken over het pseudonimisatietraject gemaakt. Van apotheken die met CGM Apotheek werken, ontvangt de SFK sinds kort al pseudoniemen. Pharmacom en Farmasys zullen tijdig gereed zijn voor het leveren van pseudoniemen via ZorgTTP.
Voor apotheken die geen gebruik kunnen maken van een pseudonimisatietraject (Aposys) wordt bij Uitkomsten van Zorg een procedure gevolgd die zo goed mogelijk compenseert voor het ontbreken van pseudoniemen.

Indicatorberekeningen

In september zal de SFK een begin maken met het aanpassen van rapportages waarvoor het gebruik van pseudoniemen relevant is. Gedurende 2017 biedt de SFK u de indicatorberekeningen op basis van pseudoniemen kosteloos aan. Vanaf 2018 is een abonnement nodig om gebruik te maken van geschoonde gegevens op basis van pseudoniemen. Eind 2017 zal de SFK u informeren over dit abonnement met bijbehorende prijzen.

Bron: SFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen