Ziekenhuis in Hardenberg sluit driejarig transitiecontract: meer zorg aan huis

Het Röpcke Zweers Ziekenhuis, onderdeel van de Saxenburgh Groep, en Zilveren Kruis tekenden vorige week het eerste driejarige transitiecontract. Het Röpcke Zweers Ziekenhuis en Zilveren Kruis delen de visie dat de zorgvraag in de regio de komende jaren sterk verandert en dat op deze manier een oplossing is gevonden om de zorg duurzaam te organiseren in het Vechtdal. 

In het Vechtdal is sprake van een stabiele demografische ontwikkeling met duidelijke groei van de zorgvraag als gevolg van sterke vergrijzing. Dit betekent dat het ziekenhuis actief aan de slag gaat om zorg naar de thuissituatie en de 1e lijn te verplaatsen. Het driejarige transitiecontract is zowel inhoudelijk als financieel gezien een mooie afspraak om deze transitie te ondersteunen. De basis is gericht op reële volumes en reële prijzen.

Zorg thuis

Met nieuwe (technologische) ontwikkelingen kan de zorg steeds vaker in de eigen omgeving van de patiënt worden verleend. In het inkoopbeleid van Zilveren Kruis wordt nadrukkelijk ingezet op deze transitie. Voor het ziekenhuis betekent dit dat er andere eisen worden gesteld aan de organisatie en het gebouw. Om het ziekenhuis in Hardenberg in staat te stellen met de gewijzigde zorgvraag mee te veranderen hebben partijen een meerjarencontract gesloten dat deze transitie mogelijk maakt en ondersteunt. Het ziekenhuis en de verzekeraar hebben de afgelopen 15 maanden intensief samengewerkt om deze gezamenlijke doelen te realiseren. Dit past bij de wens van Zilveren Kruis om de contractering  nog voor de zomer af te ronden.

Samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuners

Henri Janssen, voorzitter Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep: “Door de zorg beter in te richten, zoals bijvoorbeeld met het nieuwe zorgcentrum in Coevorden, kunnen mensen langer en zelfstandiger in hun eigen omgeving functioneren. Natuurlijk doen we dat samen met huisartsen en hun praktijkondersteuners. Door uitbreiding van zorg op afstand worden onnodige opnames voorkomen. Er kan eerder worden ingegrepen en bijgestuurd.”

Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen dit ook fijner vinden. Ik ben ontzettend blij dat het Röpcke Zweers Ziekhuis die ontwikkeling samen met ons oppakt. We hebben samen een maatschappelijk vraagstuk rond het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg. De zorgvraag in de regio verandert en dat vraagt vernieuwing. Daarmee voorkomen we overvolle wachtkamers door een groeiend aantal chronisch zieken en ouderen.”

Zilveren Kruis stelt in de nieuwe afspraak middelen beschikbaar die deze zorgverplaatsing mogelijk maakt. ‘’Met de afspraken is het ziekenhuis ook in staat om nu al met de toekomst mee te bewegen. We ondersteunen zo de transitie om de beste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener te organiseren.’’

Bron: Saxenburgh groep

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen