Krijg nou tieten: (over)leven met erfelijke borstkanker

Array

Er is maar één gen nodig om van je lichaam een tijdbom te maken en je leven compleet op z’n kop zetten. De vrouwen in de AVROTROS-documentaire Krijg Nou Tieten hebben dit aan den lijve ondervonden. Zij dragen namelijk het BRCA-gen, ook wel borstkankergen genoemd, dat de kans op borstkanker voor hen en vaak ook hun kinderen ernstig vergroot. Krijg Nou Tieten laat, in borstkankermaand oktober, zien welke angsten en heftige dilemma’s het dragen van dit gen met zich meebrengt.

De diagnose borstkanker slaat in als een bom. Zeker als je daarnaast ook drager van het BRCA-gen blijkt te zijn. Jij vecht voor je leven en beseft je ondertussen dat jouw moeder, zussen en kinderen waarschijnlijk ook een groot risico lopen om ziek te worden. Als vrouwelijke drager van het gen heb je 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Dat vraagt om heftige keuzes, ook als je (nog) niet ziek bent. Laat je jouw borsten preventief verwijderen? En zo ja: kies je dan voor een borstreconstructie?

Documentaire

Documentairemakers en vriendinnen Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre worden kort na elkaar geconfronteerd met de ziekte borstkanker. Beiden laten zich testen op erfelijkheid. Brumsteede blijkt drager van het BRCA-gen te zijn, Van der Starre niet. De twee herstellen en besluiten hun persoonlijke situatie te gebruiken voor het maken van een film, om zo de bewustwording rondom het borstkankergen te vergroten.

In Krijg Nou Tieten de dilemma’s van de ongeneselijk zieke Mylene, die met spanning de uitslag afwacht van de erfelijkheidstest van haar kinderen. Tiffany, die door het gen op 25-jarige leeftijd al heftige keuzes moet maken. En de zusjes Marianne en Jannicke, waarvan de één haar borsten preventief laat verwijderen, nadat de ander ziek is geworden en zij beiden drager blijken te zijn. Krijg Nou Tieten laat vrouwen zien die, ondanks de ernst van de keuzes die zij moeten maken, positief en krachtig in het leven staan.

Bron: AVROTROS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen