ZN: Privacy niet in het geding bij SBG

Array

De zorgverzekeraars zijn blij dat de voorzieningenrechter heeft bevestigd dat de privacy van patiënten en cliënten bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG) is gewaarborgd.

“Privacy is een groot goed. Prima als dat bij twijfel wordt getoetst door de rechter”, reageert Maarten Hoek, directeur Zorg van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Met deze gerechtelijke uitspraak is er duidelijkheid voor iedereen en kan SBG door met haar werk. Om de zorg in de GGZ te kunnen blijven verbeteren, is het meten van kwaliteit van groot belang. Voor zorgverleners zelf en voor de zorgverzekeraars, om voor hun verzekerden goede, betaalbare en toegankelijke zorg te organiseren.”

Benchmark

Het gezamenlijk door patiënten, GGZ-zorgaanbieders en zorgverzekeraars bestuurde SGB meet en vergelijkt de uitkomsten van de behandeling bij groepen GGZ-patiënten, op basis van geanonimiseerde resultaten van behandelingen. Uit zo’n benchmark blijkt hoe een zorgaanbieder het doet ten opzichte van andere zorgaanbieders. Met die kennis kan de kwaliteit van de zorg in de GGZ verder worden verbeterd.

De voorzieningenrechter oordeelde op 2 augustus 2017 dat SBG afdoende gegevens anonimiseert voordat ze in het SBG-gegevensbestand worden toegelaten. Met de dataverzameling kan de patiënt niet worden geïdentificeerd.

Met de uitspraak van de voorzieningenrechter kunnen GGZ-zorgverleners het aanleveren van ROM-data aan SBG weer hervatten. In afwachting van het oordeel van de rechter had een aantal zorgverleners die tijdelijk gestaakt.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen