Band met ongeboren kind van belang voor psychisch welbevinden

Al tijdens de zwangerschap bouwen ouders een emotionele band op met hun (ongeboren) kind. Deze vroege ouder-kind band blijkt stabiel over de tijd en belangrijk voor zowel het psychisch welbevinden van ouders als voor de ontwikkeling van hun kinderen. Dat blijkt uit het proefschrift van Evi de Cock.

Ondanks dat de ervaren band tussen ouder en kind belangrijk is en unieke mogelijkheden biedt voor vroege interventie bij problemen in de ouder-kind relatie, is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan. In haar proefschrift onderzocht Evi de Cock daarom het verloop, de voorlopers, en de consequenties van de vroege ouder-kind band. Daarnaast bestudeerde ze de invloed van (huil)gedrag van het kind op gevoelens en zelfvertrouwen van ouders.

Psychisch welbevinden

De kwaliteit van de band met de baby zoals ervaren door de ouders blijkt relatief stabiel vanaf de zwangerschap tot de peutertijd. Ouders die tijdens de zwangerschap een lagere kwaliteit ervaren, ervaren relatief gezien ook een lagere kwaliteit na de geboorte. Bovendien blijkt een lagere kwaliteit van de band samen te hangen met meer angstgevoelens en minder optimale persoonlijkheidskenmerken van de ouders, een moeilijker temperament van het kind en problemen in de sociale omgeving (minder steun van de partner en meer opvoedingsstress). Belangrijk is dat de band die zowel moeders als vaders met hun baby ervaren gerelateerd is aan opvoedingsstress en vertrouwen in het ouderschap bij de ouders en aan de ontwikkeling van het kind op het gebied van zelfregulatie.

Zwangerschap

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ongeveer 400 zwangere vrouwen en 300 van hun partners die gevolgd zijn vanaf de zwangerschap tot 24 maanden na de geboorte. Ouders hebben vragenlijsten ingevuld tijdens de zwangerschap en op 6 en 24 maanden na de geboorte. Voor het onderzoek naar de effecten van huilgedrag van het kind is gebruik gemaakt van een studie met een levensechte huilende pop. Zo kon op een objectieve wijze worden vastgesteld dat kind kenmerken (zoals huilen) de gevoelens en het zelfvertrouwen van ouders kunnen beïnvloeden.

Proefschrift

De uitkomsten van dit proefschrift geven aan dat het van belang is dat onderzoekers en professionals aandacht (blijven) schenken aan het in kaart brengen en monitoren van de kwaliteit van de band die ouders met hun (ongeboren) baby ervaren. Dit kan vroege bijsturing en advisering mogelijk maken.

Promotie: Band met ongeboren kind van belang voor psychisch welbevinden

Vrijdag 8 september, 14.00 uur, aula promotie mw. E.S.A. de Cock, MSc

Titel: Love before first sight: Parental bonding from pregnancy to toddlerhood
Promotores: prof. dr. H.J.A. van Bakel, prof. dr. W.H.J. Meeus
Copromotor: dr. T.A. Klimstra

Locatie: Cobbenhagengebouw, Aula (ingang via Koopmansgebouw)

Proefschrift aanvragen

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen