Bejaarde automobilist bron van zorg voor familie

Array

Meerderheid voor verplichte rijtest ouderen

Veel mensen maken zich zorgen over het rijgedrag van hun bejaarde ouders. Dit blijkt uit een groot verkeersonderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen, waaronder 3000 met ouders van 75 jaar of ouder. Volgens de helft (52%) van de familieleden gaan hun ouders naarmate ze ouder worden steeds minder veilig rijden. Een derde (36%) maakt zich regelmatig zorgen over het rijgedrag van hun ouders.
Tweederde (69%)  van alle ondervraagden pleit voor een verplichte rijtest voor 75-plussers.

Kinderen van bejaarde ouders signaleren dat het reactievermogen achteruit gaat en dat hun ouders steeds langzamer en voorzichtiger gaan rijden. Hiermee brengen ze zichzelf en andere weggebruikers in gevaar. Eén op de drie (34%) heeft zijn ouders aangesproken op hun rijgedrag. Veel ondervraagden vinden dit wel moeilijk en de boodschap lijkt ook niet altijd aan te komen bij de bejaarde automobilisten.

Ouderen vinden zélf dat ze veilig rijden


Haaks hierop staat het beeld dat ouderen van zichzelf hebben. EenVandaag ondervroeg ook ruim 2000 75-plussers. Tweederde (67%) vindt dat zij naarmate zij ouder worden even veilig blijven rijden als toen ze jonger waren. Een kwart (22%) zegt zelfs veiliger te rijden dan vroeger. Zij beschouwen zichzelf als ervaren bestuurders. Slechts 8 procent heeft het idee dat hun rijgedrag met de jaren minder veilig is geworden.

Verplichte rijtest ouderen invoeren

De meeste 75-plussers hoeven nu geen rijtest af te leggen wanneer zij hun rijbewijs verlengen. Een verklaring van een arts volstaat in de meeste gevallen. Tweederde (69%) van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat er wel een verplichte rijtest voor ouderen moet komen. Die zou dan vanaf 75 jaar iedere 5 jaar afgenomen moeten worden.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder ruim 2000 75-plussers die nog regelmatig auto rijden en 3000 mensen die ouder(s) van 75 jaar of ouder hebben die nog regelmatig de weg op gaan. Het onderzoek vond plaats van 30 augustus tot en met 1 september 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Bron: Een Vandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen