Brandwondencentra: baby’s en peuters tussen de 12 en 18 maanden lopen grootste risico op brandwondenongeval

Array

Baby’s en peuters worden vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Uit onderzoek[1] blijkt dat kinderen vanaf 7 maanden vaker brandwonden oplopen, met een piek bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd ontwikkelt een kind vaardigheden als optrekken, (langs)lopen en het verkennen van de wereld in huis. Daardoor neemt het risico op brandwonden toe. ‘’In bijna 90% van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. Zelfs een klein scheutje hete thee kan al ernstige brandwonden veroorzaken.’’, aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis.

In de eerste jaren ontwikkelt een kind zich razendsnel. Van baby tot peuter en kleuter. Van de eerste hapjes tot de eerste stapjes en het ontdekken van de steeds groter wordende wereld. Deze mijlpalen brengen risico’s met zich mee. Juist op die momenten neemt het aantal brandwonden bij kinderen toe. Bijvoorbeeld wanneer een baby leert grijpen, kruipen, optrekken aan de tafel of lopen. Opeens kan een kind wél bij dat kopje hete thee op tafel. Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds hoger te grijpen. Deze natuurlijke ontwikkeling gaat vaak sneller dan je als ouder verwacht. Als ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die daarmee samenhangen, zijn zij beter in staat risicovolle situaties te voorkomen.
Ouders: ‘Een brandwondenongeval overkomt mij niet’

Uit een steekproef onder ouders[2] blijkt dat vrijwel iedere ouder weet dat hete thee of koffie brandwonden kan veroorzaken bij kinderen. Tegelijkertijd geeft bijna driekwart van de ouders aan dat de kans dat het hún kind overkomt heel klein is. Veelgehoord daarbij is: ‘Dat overkomt mij niet’. Een argument daarbij is dat ze hun kind verteld hebben dat het gevaarlijk is of dat ze hun kind goed genoeg kennen. Ouders overschatten het leervermogen van kleine kinderen. Onder de twee jaar zijn kinderen nog niet in staat de waarschuwingen te onthouden. Kinderen spelen, zijn nieuwsgierig en ontdekken.

Bijna helft ongevallen door ‘kopje’ hete thee

Ouders geven aan dat er vrijwel geen risico is op brandwonden tijdens het thee of koffie drinken. Echter bijna de helft van de patiëntjes in de brandwondencentra heeft ernstige brandwonden opgelopen door een ongeluk met een kopje, mok of glas hete thee of koffie. Alhoewel alle kleine kinderen risico lopen, zien we stijging bij kinderen vanaf 7 maanden en een duidelijk piek tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd leren kinderen zich optrekken aan bijvoorbeeld de tafel, langslopen, loslopen en de wereld in huis verkennen. Het hete kopje thee dat tot dan toe buiten bereik stond, staat ineens wél voor het grijpen. Scholten: ‘’Men realiseert zich niet dat zelfs een klein scheutje hete thee ernstige brandwonden kan veroorzaken. Brandwonden kunnen blijvende littekens opleveren. Kinderen hebben een dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders is groot. Ouders kampen vaak langdurig met een schuldgevoel.’’

Voorkom brandwonden bij kleine kinderen

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Vanaf 12 september start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalert van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang nuttige tips en een gratis ‘Eerste hulp bij brandwonden’ boekje: https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje 

Bron: Brandwondenzorg Nederland
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen