Clitoris-offensief: Cliteracy op 27 september in Paradiso Noord

0
2423
3D model van clitoris, foto: ©Marie Docher/Odile Fillod.
3D model van clitoris, foto cc: ©Marie Docher/Odile Fillod.

Op woensdag 27 september organiseert Paradiso een avond in het teken van het enige menselijke orgaan dat als functie ‘genot’ heeft: de clitoris. Met onder meer seksuologe Ellen Laan, schrijver Emma Curvers en vrouwen seksshop Mail & Female gaat het programma Cliteracy op onderzoek naar vrouwelijke seksualiteit. 

‘Clitoris-offensief nodig voor meer vrouwelijke orgasmes’ kopte het AD gisteren (ad.nl, 13-09-2017); uit onderzoek van seksuologe Goedele Liekens en Durex onder 1500 Nederlanders blijkt dat de helft van Nederlandse vrouwen zelden of nooit klaar komt tijdens de seks. “Veel mannen denken namelijk dat ze de vrouw met vaginale penetratie naar een climax brengen, terwijl de meeste vrouwen dat alleen lukt als de clitoris met de hand of mond wordt gestimuleerd.”
De mens was eerder op de maan (1968) dan dat bekend was hoe het vrouwelijk seksueel orgaan er uitziet. Pas in 1998 beschreef uroloog Helen O’Connell voor het eerst de clitoris in haar volledige anatomische vorm. En nog steeds schiet sekseducatie tekort over dit bijzondere orgaan. Onze samenleving heeft een heuse obsessie met de seksualisering van het vrouwelijk lichaam, terwijl we tegelijkertijd bijna niets weten over vrouwelijk seksueel genot; laat staan de anatomie van het vrouwelijk seksueel orgaan: de clitoris.
De kennis over seksualiteit wordt gedomineerd door het mannelijk script. In de wetenschap, filosofie, film, pornografie: overal bestaat de mythe van de vrouw als passief, lijdzaam object. Een belangrijk voorbeeld is Freud, die vrouwen zag als ‘mannen zonder penis’, waarbij de vrouw dus een gebrek – een leegte – heeft, waar een man een penis heeft. Gelukkig is er in de laatste decennia steeds meer aandacht voor het genot van vrouwen. Wat blijkt? Niet alleen bestaat er geen penisnijd; het is zelfs nergens voor nodig. De clitoris doet niet onder voor de penis. Daarover gaat Cliteracy. Spread the word: Get cliterate.
Cliteracy
Schrijver Emma Curvers gaat aan de haal met dit mannelijk script en vertelt over de representatie van voortplanting in film. Professor seksuologie en hoogleraar aan het AMC Ellen Laan deelt de inzichten die ze opdeed tijdens haar onderzoeken naar (vrouwelijk) seksueel genot. Mail & Female komt als een van de eerste Amsterdamse sekswinkels vanuit het vrouwelijke perspectief hun expertise delen. Daarnaast is er een leerzame KutMarkt, met onder meer clitorisbroches van wipsite.nl, het boek van Ellen Laan en met de kutzaak.nl kun je KutCakes maken en eten. De avond wordt gepresenteerd door programmamaker Shula Tas.
 3D model van clitoris, foto CC: Marie Docher
3D model van clitoris, foto CC: ©Marie Docher/ 3D model: Odile Fillod.
Bron: Paradiso