Jeuk! Eczeem is super stom. Hoe ontstaat het?

Array
 Jeuk! Eczeem is super stom. Nienke van Klokhuis zoekt uit waar die vervelende jeuk vandaan komt.  

Het is niet bekend wat de oorzaak van constitutioneel eczeem is. Eczeem ontstaat en wordt veelal in stand gehouden door diverse factoren. Deels is constitutioneel eczeem erfelijk , anderzijds is de ziekte het gevolg van de invloed van allergische en niet-allergische factoren. Bij mensen met constitutioneel eczeem is er meestal sprake van een stoornis van de barrièrefunctie van de huid. Door de gestoorde barrièrefunctie houdt de huid onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. De droge huid is kenmerkend voor constitutioneel eczeem en wordt beschouwd als één van belangrijkste oorzaken.

Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Atopisch eczeem is een niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Atopisch eczeem komt voor op alle leeftijden. Bij jonge kinderen is constitutioneel eczeem het meest voorkomende type eczeem in de huisartsenpraktijk. (NHG) Bij kinderen is het een veelvoorkomende huidaandoening. Bij volwassenen is contacteczeem, naast of in combinatie met constitutioneel eczeem, het meest voorkomende type eczeem. De aangedane huid is onder andere : rood, schilfering, warm, gezwollen, rode bultjes, heeft vochtblaasjes en de huid heeft veelal korstjes en krabbeschadigingen. “De huid nat”, een uitdrukking die vaak gebruikt wordt voor vochtige uitslag. Al deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn. Atopisch eczeem is een vorm van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van atopisch eczeem wordt het ook wel “constitutioneel eczeem” genoemd. Andere synoniemen of benamingen zijn “atopische dermatitis” of “neurodermitis”. Engelse benamingen voor de aandoening zijn “atopic dermatitis” of “atopic eczema”.

Wat is constitutioneel eczeem? 

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt bij kinderen maar ook volwassenen hebben er last van. Het eczeem begint meestal voor het vierde levensjaar (bron NHG) en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeuk. Constitutioneel eczeem gaat vaak gepaard met een aanleg voor het ontwikkelen van allergieën. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd. “Atopisch” betekent “neiging tot allergisch reageren”. “Eczeem” verwijst naar een huidontsteking die chronisch is. De behandeling van constitutioneel eczeem is deels gericht op een goede conditie van de huid. En anderzijds om de systemische atopie te behandelen. Als het eczeem op zuigelingenleeftijd ontstaat, bestaat er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch zijn of op latere leeftijd terugkomen.

Bron: https://www.nationaalhuidcentrum.nl/huidziekten/constitutioneel-eczeem/ Constitutioneel eczeem & Huidarts.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen