Hormoonproducerende tumoren beter in beeld dankzij nieuwe tracer

0
1187
Meander Medisch Centrum in Amersfoort komt met een nieuwe manier om zeldzame tumoren dankzij een tracer beter in beeld te brengen.
Meander Medisch Centrum in Amersfoort komt met een nieuwe manier om zeldzame tumoren dankzij een tracer beter in beeld te brengen.

Meander Medisch Centrum biedt een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair onderzoek. Tracers zorgen ervoor dat tumoren beter in beeld worden gebracht.

Tracer

Gallium-68-dotatate is een klein eiwit dat radioactief is gemaakt en zich hecht aan de tumor. In combinatie met een PET-CT camera is de tumor daardoor heel scherp zichtbaar. Het betreft de zogeheten neuro-endocriene tumoren. Deze groeien weliswaar langzaam, maar blijven daardoor ook lang buiten beeld doordat ze pas laat klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van diarree en buikpijn tot zweterigheid en flushes. Hoe eerder de tumor wordt ontdekt, des te beter is behandeling mogelijk. Neuro-endocriene tumoren komen voor in organen die hormonen produceren, zoals in de alvleesklier of in het maag/darmgebied.

Gallium-68-dotatate

De toepassing van gallium-68-dotatate heeft een aantal voordelen. Het onderzoek duurt kort: de patiënt is in 1,5 uur klaar in plaats van twee dagen achtereen 1,5 uur zoals voorheen. Het is weinig belastend: de patiënt krijgt het middel via een infuus in de arm toegediend. Het middel is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen bijwerkingen. De stralingsbelasting is beduidend lager dan met onderzoekmethode die voorheen werd toegepast. Het belangrijkste voordeel is dat deze nieuwe methode veel scherpere beelden oplevert. Hierdoor krijgen meer patiënten de juist diagnose dan voorheen. De kosten zijn laag, omdat het middel wordt gemaakt in de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum. Deze heeft alle benodigde apparatuur en vergunningen voor de bereiding in huis. Hierdoor is het middel zo nodig snel beschikbaar.

Het Amersfoortse ziekenhuis heeft veel ervaring met tracer-stoffen dankzij de uitstekende samenwerking tussen specialisten nucleaire geneeskunde en apothekers. Vorig jaar werd al de prostaatkankertracer gallium-68-PSMA geïntroduceerd. Gallium-68-dotatate is een logische volgende stap.

Meander Medisch Centrum in Amersfoort komt met een nieuwe manier om zeldzame tumoren dankzij een tracer beter in beeld te brengen.
Meander Medisch Centrum in Amersfoort komt met een nieuwe manier om zeldzame tumoren dankzij een tracer beter in beeld te brengen. Foto: Meander Medisch Centrum/Frank Noordanus

Bron: Meander Medisch Centrum

Vorig artikelMet name vrouwen last van slapeloosheid
Volgend artikelOLVG heeft primeur in Benelux met ‘chemorobot’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.