Concentratie prostaatverwijdering leidt tot drie keer minder complicaties

Array

In de periode van 2011 tot en met 2016 is het aantal complicaties in ziekenhuizen optredend na een prostaatverwijdering (radicale prostatectomie) gedaald van 196 tot 67. Gemiddeld had een ziekenhuis in 2016 een complicatiepercentage van 2,5%. In 2011 lag dit complicatiepercentage nog op bijna 7 procent. Dat concludeert MediQuest na analyse van openbare ziekenhuisdata van verslagjaar 2011 tot en met 2016.

Betere prestaties per ziekenhuis

Niet alleen is het totaal aantal complicaties afgenomen, ook de prestaties van individuele ziekenhuizen zijn in zes jaar sterk verbeterd. In 2011 waren er 16 ziekenhuizen waarbij meer dan 10% van de resecties resulteerde in complicaties. In 2016 was er geen enkel ziekenhuis waarbij het percentage complicaties op meer dan 10% ligt.

Norm

Voor de radicale prostatectomie geldt sinds 2012 een volumenorm: minimaal twintig per jaar. Van de 36 locaties die deze operatie uitvoeren voldoet in 2016 nog maar één ziekenhuis niet aan deze norm. Uit de analyse van de data over verslagjaar 2016 blijkt dat ziekenhuislocaties die meer dan 100 prostaatverwijderingen per jaar uitvoeren gemiddeld een complicatiepercentage van 1,63% hebben. Bij de groep ziekenhuizen die minder dan 100 resecties uitvoerde ligt dit gemiddelde percentage hoger, op 3,63%.

Concentratie

De concentratie van de prostaatverwijderingen is de belangrijkste oorzaak van deze kwaliteitsverbetering. Het aantal ziekenhuislocaties dat in de afgelopen zes jaar prostaatverwijderingen uitvoert is sterk afgenomen van 59 in 2011 tot 36 in 2016.

Mannen die een prostaatverwijdering moeten ondergaan worden steeds vaker doorverwezen naar gespecialiseerde centra of ziekenhuizen met veel expertise rondom prostaatverwijderingen.

Verschillende partijen, waaronder zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, de ProstaatKankerStichting en ziekenhuizen pleiten voor verhoging van de norm en verdere concentratie en specialisatie van prostaatverwijderingen. Dat zou de kwaliteit van de prostaatkankerzorg nog verder kunnen verbeteren voor de patiënt.

Analyse en achtergrond

In de analyses van de prostaatverwijderingen zijn alle beschikbare data van de afgelopen jaren meegenomen. Het aantal prostaatverwijderingen wordt sinds verslagjaar 2011 gepubliceerd door alle ziekenhuizen. Over de periode voor 2011 zijn geen data over prostaatverwijderingen bekend.

MediQuest ondersteunt ProstaatKankerStichting.nl en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties bij de Patiëntenwijzer Prostaatkanker. Via deze wijzer is onder andere het aantal operaties per ziekenhuis terug te vinden.

Bron: Mediquest

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen