Goede voedingszorg op het juiste moment
Voeding staat in de belangstelling en gezonde voeding is belangrijk; daarover bestaat geen twijfel. Wat gezonde voeding precies is, daarover zijn veel meningen. De deskundigheid van diëtisten is helderheid hierin te bieden en advies op maat te geven aan consumenten, patiënten of (para)medici, zowel preventief als curatief.
In de praktijk blijkt dat de weg naar diëtisten onduidelijk is of dat de stap te groot is om te zetten. Bovendien is dieetadvies voor veel mensen ingrijpend. Het niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen eten is een aanzienlijke inbreuk op het dagelijks leef- en eetpatroon en vraagt om begrip en begeleiding. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten maakt met de Artsenwijzer Diëtetiek voor iedereen zichtbaar wat de diëtist kan en doet.
Voedingszorg
In de Artsenwijzer Diëtetiek is de zorg onderverdeeld in vier zorgprofielen: wat kan de patiënt zelf doen, hoe kunnen zorgprofessionals ondersteunen bij haalbare leefstijlveranderingen en bij welke indicatie is het gewenst dat een patiënt wordt verwezen naar een dietist of een gespecialiseerde diëtist? Bij dat laatste wordt aangegeven wat de doelstelling en kenmerken zijn van de dieetbehandeling. Ook staat er een korte toelichting over de werkwijze van de diëtist.
www.artsenwijzerdietetiek.nl: De? informatiebron over de bijdrage van voeding en dietetiek aan de behandeling bij uiteenlopende aandoeningen.
Bron: NV Diëtist